Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

'Vluchteling-studenten de kans geven een toekomst op te bouwen'

Linda Leestemaker,
27 september 2012 - 20:36

‘We willen studenten de kans te geven een stabiele toekomst op te bouwen,’ aldus Ruud Lubbers. De oud-politicus en UAF-voorzitter ondertekende samen met HvA-rector magnificus Jet Bussemaker een convenant waarmee ze de ondersteuning van vluchtelingstudenten versterken. In het Kohnstammhuis kwamen vluchtelingstudenten van over de hele wereld bij elkaar om het moment te aanschouwen.

De studenten in de zaal komen uit Rusland, Afghanistan, Armenië, Iran, voormalig Joegoslavië, Soedan en andere landen. Ze zijn gevlucht voor oorlog, misdaden tegen de mensheid of omdat ze zelf vervolgd worden door machthebbende regimes. Vermoorde familieleden, etnisch geweld, verwoeste dorpen of vervolging, voor de vluchtelingstudenten in de zaal zijn dit onderdelen van hun leven. Een toekomst in hun eigen land hebben ze nooit gehad, aldus Bussemaker en Lubbers. Die kunnen ze in Nederland wel opbouwen.

De HvA is een plek waar iedereen welkom is, aldus Jet Bussemaker. Voor haar zijn vluchtelingstudenten extra welkom, omdat zij vaak niks meer hebben. Bussemaker: ‘Ik ben trots op de studenten die hier komen werken aan een nieuwe toekomst.’ UAF-voorzitter Ruud Lubbers hoopt echter ook dat het een aanmoediging is voor andere universiteiten om met de UAF samen te gaan werken bij de ondersteuning van vluchtelingstudenten. ‘Studie, stage, werk, de hele rimram: we gaan ervoor.’