Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

VUmc verliest vertrouwen inspectie

Jozien Wijkhuijs,
22 augustus 2012 - 13:04
Betreft
Deel op
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het VUmc onder verscherpt toezicht geplaatst en heeft de longafdeling gesloten. Dit deed het nadat bleek dat het bestuur cruciale informatie over een conflict achterhield.

Volgens De Volkskrant is het uitzonderlijk dat een volledig academisch ziekenhuis door de inspectie onder deze vorm van toezicht wordt geplaatst. Dit gebeurt soms wel met afzonderlijke afdelingen. De inspectie laat in een brief weten dat het bestuur hun vertrouwen niet meer geniet sinds zij documenten verborgen heeft gehouden.

De crisis bij het ziekenhuis ontstond toen longchirurg Rick Paul bij de inspectie een verdacht sterfgeval meldde. Hij werd hierop door het ziekenhuis op non-actief gesteld. De inspectie gaf de longchirurg echter gelijk in zijn actie. Hij werd echter niet opnieuw aangesteld en zijn collega's vertelden dit verhaal aan De Volkskrant en maakten daarbij melding van de angstcultuur die heerst in het ziekenhuis. De patiënten zouden daarvan nadeel ondervinden. De Inspectie besloot het VUmc pas onder verscherpt toezicht te plaatsen toen bleek dat een adequate reactie van het bestuur uitbleef.

Het bestuur zegt het onderzoek van de inspectie 'met vertrouwen tegemoet te zien'.

 
Lees meer over