Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA rijdt zuinigheidsrecord bij Shell Eco-marathon

Max Lange,
21 mei 2012 - 16:34
Het team van de HvA heeft afgelopen weekend op de Shell Eco-marathon een nieuw Nederlands zuinigheidsrecord gereden. Zij wisten met hun H2A, een op waterstof rijdende eco-auto, 1 op 2320 te rijden. Dit is veertig kilometer meer dan het oude record van de TU Delft uit 2008.

Teamcaptain Laurens van Mulukom, student engineering, design & innovation, spreekt over een prestatie die alle verwachtingen te boven gaat. ‘Er heerste echt een euforische stemming binnen het team. Ik ben er trots op dat wij dit record van Delft overgenomen hebben. Zij werken full-time aan de auto met deskundige ondersteuning terwijl het bij ons toch allemaal wat minder professioneel is en wij voor dit hele project maar twintig studiepunten ontvangen.'

Praktische instelling
Volgens hem is de winst mede te danken aan de praktische instelling van het team. ‘Wij denken meer in oplossingen. Als het werkt dan werkt het en dat heeft ons dit keer geen windeieren gelegd. Ondanks de rivaliteit heerste er wel een vriendschappelijke omgang tussen de teams.' De HvA’ers eindigde als zesde in hun klassement en waren hiermee de hoogste Nederlandse notering.

De coureur Santa Le, student bouwkunde, heeft het gehele evenement zonder fouten gereden en leverde daardoor haar grote bijdrage aan de winst. Zij voldeed met haar 50,1 kilogram net aan het minimum gewicht van 50 kilo dat aan bestuurders gesteld werd. De H2A heeft de studenten ook niet in de steek gelaten, want de auto deed het alle races consistent goed.

Lekke banden
Wel heeft het team nogal wat lekke banden te verduren gekregen. Dit kwam voornamelijk doordat er op een gewone weg werd gereden  in plaats van op een proffesioneel parcour. Ook is er in een van de banden een opvallend gaatje gevonden die er mogelijk bewust in gemaakt is. Hier is melding van gemaakt bij de organisatie zonder enig verder resultaat. Volgens de teamcaptain is het niet duidelijk of dit een sabotage actie was of niet. Het heeft volgens hem in elk geval geen invloed gehad op de feeststemming.

In totaal deden er zo’n 200 studententeams uit 24 landen mee aan de Shell Eco-marathon. De jaarlijks gehouden race staat in het teken van brandstofbesparing. De uitdaging voor de deelnemers is dan ook om zo ver mogelijk te rijden met zo min mogelijk brandstof. De zuinigheidswedstrijd werd dit keer rond de openbare weg om Ahoy in Rotterdam gereden.
Lees meer over