Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Boeven vangen met e-discovery

Roel van Luijk,
21 april 2012 - 08:47
Nieuwe technieken als text mining en predictive coding staan centraal bij het symposium dat het lectoraat E-Discovery van de HvA aanstaande dinsdag organiseert.

Digitale informatie kan bruikbaar zijn bij het opsporen en bewijzen van fraude en kartelvorming. Het gaat hierbij echter om steeds grotere hoeveelheden informatie, waardoor het doorzoeken hiervan een monsterklus is. Dankzij e-discovery wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data te verzamelen, verwerken en doorzoeken op de aanwezigheid van bewijsmateriaal.

Een nieuwe methode is text mining. Hierbij worden teksten geanalyseerd aan de hand van taalkundige patronen. Op deze manier kan de kern van een tekst achterhaald worden, zodat een rechercheur weet of een tekst relevant is voor een onderzoek.

Een andere methode is predictive coding. Met deze techniek kan een computer leren welke informatie relevant is. Door bijvoorbeeld enkele mailtjes met relevante informatie in te voeren, kan een computer zoeken naar e-mails met een soortgelijke boodschap. Zo wordt het mogelijk om e-mailbestanden met honderdduizenden e-mails relatief makkelijk te doorzoeken.

Slimmer zoeken
Journalist en taalhistoricus Ewoud Sanders komt op het symposium vertellen over slimmer zoeken en documenteren. In de praktijk kan er namelijk al veel worden gevonden door effectief te zoeken. Advocaat Willem Koops laat zien hoe e-discovery in de praktijk wordt gebracht. Hij was advocaat van Jan van V., hoofdverdachte in het vastgoedfraudezaak Klimop. E-discovery speelde een belangrijke rol bij dit proces.

Het symposium Ontdek E-Discovery vindt plaats op dinsdag 24 april in het Kohnstammhuis. Naast de sprekers is er een informatiemarkt waar e-discoverybedrijven zich presenteren. Kaarten kosten 50 euro, studenten mogen naar binnen voor 7,50 euro.
Lees meer over