Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Te weinig studenten gaan naar het buitenland

Roel van Luijk,
21 april 2012 - 16:52
Er zijn nog steeds te weinig studenten die een deel van de studietijd in het buitenland doorbrengen. Dat concludeert de Kennis en Innovatie Agenda (KIA). Dit platform heeft zestig doelen voor 2020 opgesteld, waardoor Nederland weer bij de top van kennislanden moet behoren.

Een van deze doelen is dat 35 procent van de Nederlandse hbo- of wo-studenten een deel van zijn of haar studietijd in het buitenland door moet brengen. Dit jaar is dat echter maar bij 22 procent van de studenten het geval. Er is zelfs spraken van een lichte afname. In 2011 lag dit aandeel op 23,3 procent. De KIA gaat er inmiddels van uit dat de doelstelling niet meer gehaald wordt.

Deze stagnatie is mede te wijten aan bezuinigingen van het kabinet. Per 1 januari 2012 is het Huygens Scholarship Programme afgeschaft. Deze extra beurs werd in 2005 in het leven geroepen voor excellente studenten die internationale studie-ervaring wilden opdoen.

Ook op de Universiteit van Amsterdam is het aantal studenten dat een deel van de studietijd in het buitenland doorbrengt constant. De afgelopen zes jaar deden er gemiddeld 600 à 800 studenten mee aan een uitwisselingsprogramma. Daarnaast zijn er per jaar ongeveer 500 mensen die hun stage of afstuderen in het buitenland doen. Het Bureau Internationale Studentenzaken voorziet echter een afname van dit aantal. Met de komst van de langstudeerboete zullen minder studenten de stap wagen, omdat buitenlandervaring vaak een extraatje naast de studie is. Het bureau pleit dan ook voor meer vrije ruimte in studieprogramma’s. Zo wordt het voor studenten aantrekkelijker om in het buitenland te studeren.
Lees meer over