Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor de verplichte taaltoets voor Engelstalige bacheloropleidingen. Met de zogenoemde ‘zelfregie’ lijken de universiteiten zich in de vingers te hebben gesneden. ‘We zitten nog steeds in zak en as.’
Volgende etappe in de taaltoets-kwestie: een meerderheid van de Tweede Kamer voelt toch niets voor de verplichte taaltoets voor Engelstalige bacheloropleidingen. Daarover dient vanmiddag een Kamermotie, die in meerderheid zal worden aangenomen, aangezien de fracties van VVD en NSC een CDA-motie steunen waarbij de zogenoemde ‘toets anderstalig onderwijs’ voor bestaande bacheloropleidingen wordt geschrapt. Daarmee heeft die motie een meerderheid.
Of minister Bruins, zelf van NSC-huize, die motie overneemt is echter lang niet zeker. Eerder zei hij dat de taaltoets een integraal onderdeel is van de Wet internationalisering in balans, een wet bedoeld om het aantal internationals terug te dringen. Universiteiten zijn daar mordicus op tegen, te meer daar alle bacheloropleidingen, ook de bestaande, een taaltoets zouden moeten doorlopen om aan te tonen dat hun Engelstalige bachelors noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld de regionale werkgelegenheid.
Voorwaarde
Het aantal internationals loopt inmiddels al flink terug, ook aan de UvA. Niettemin kwam koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) vorige maand met een plan voor zelfregie voor het reguleren van de internationale instroom, een plan waar ook het UvA-bestuur mee akkoord ging. Voor de UvA zou dit onder meer inhouden dat de Engelstalige bachelor psychologie – ondanks hevige protesten van de psychologen zelf – zou verdwijnen met ingang van 2027, echter onder de voorwaarde dat de verplichte taaltoets uit de wet zou verdwijnen.
Zak en as
Als de minister die voorwaarde onder druk van de Kamermotie in vervulling laat gaan, ontstaat de bijzondere situatie dat de Engelstalige bachelor psychologie verdwijnt. Immers: aan de voorwaarde daarvoor – door de universiteiten zelf geformuleerd – is dan voldaan. Hoogleraar psychologische methodenleer Han van der Maas zegt dan ook dat het probleem nog lang niet uit de wereld is. ‘We zitten nog steeds in zak en as.’