De UvA gaat de vervolgde demonstranten van de pro-Palestinabezettingen in mei vorig jaar niet aansprakelijk stellen voor de schade die de UvA heeft geleden. Volgens de UvA is dat ‘juridisch niet mogelijk.’ Wel wil de universiteit de schade van een kleinere bezetting in juni 2024 op demonstranten verhalen.
Ingetikte ramen, vernielde koffiemachines en zelfs kapot geslagen tv-schermen; de pro-Palestinabezettingen op het Roeterseiland en het Binnengasthuisterrein in mei 2024 eindigden in een ravage. De UvA sprak augustus vorig jaar de wens uit de schade te verhalen op de daders. Nu stelt de universiteit dat een rechtszaak toch niet haalbaar is. ‘We weten onvoldoende wie welke schade heeft aangericht,’ aldus de UvA.
Inmiddels hebben dertien van de veertien vervolgde demonstranten van de bezettingen in mei voor de rechter gestaan, laat het Openbaar Ministerie weten. Acht van hen zijn veroordeeld, van wie vier tot een gevangenisstraf, voornamelijk voor geweld tegen de politie.
1,5 miljoen euro schade
De UvA zegt echter dat het te moeilijk is om te bewijzen dat de voor geweld veroordeelde demonstranten ook verantwoordelijk zijn voor de schade tijdens de meibezettingen. ‘Het is nog niet bewezen dat die daders ook alle vernielingen hebben aangericht.’ De universiteit kan de daders in theorie wel aansprakelijk stellen voor de schade gemaakt door de hele groep. ‘Maar dat is juridisch waarschijnlijk onhaalbaar,’ zegt de UvA.
Op 6 mei 2024 werd een deel van het Roeterseiland bezet, op 7 en 8 mei het Binnengasthuisterrein en op 13 mei was wederom Roeterseiland aan de beurt. In totaal was schade aan UvA-gebouwen bijna 1,5 miljoen euro. Daarbij kwamen nog de kosten van de vertraging in de bouw van de nieuwe UB: 2,8 miljoen euro. Meermaals stelde de UvA bij protesten schade te willen claimen op demonstranten. De UvA kreeg het grootste gedeelte van de schade uiteindelijk vergoed door de verzekeraar.
Bezetting REC-B
De universiteit wil wel de schade van een kleine pro-Palestinabezetting op 21 juni vorig jaar verhalen op demonstranten bij dat protest. Bij die bezetting van twee lokalen in REC-B werden door circa twintig demonstranten onder meer computers, klokken en stoelen vernield. Ook spoten zij alle muren onder met graffiti. Bij de politieontruiming werden dertien personen gearresteerd.
De UvA gaat juridisch advies inwinnen om die demonstranten aansprakelijk te stellen. ‘De vernielingen zijn veel meer toegespitst op een kleinere ruimte en verricht door een klein aantal demonstranten,’ zegt een UvA-woordvoerder. ‘Daardoor is de hoop groter dat het kleine aantal demonstranten daar ook verantwoordelijk voor kan worden gehouden.’ Het is daarmee vooral de verhoogde kans op schadevergoeding die de UvA doet besluiten nu wél een proces te gaan voeren tegen de aangehouden demonstranten. Wanneer rechtszaken plaats kunnen vinden, en tegen wie dat precies zal zijn, is nog niet bekend.