Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
De bekendmaking van de uitslag in Crea met aan de tafel het Centraal Stembureau
Foto: Redactie Folia
actueel

Opnieuw grote overwinning Activistenpartij bij studentenraadsverkiezingen

Toon Meijerink Toon Meijerink ,
eergisteren - 15:21

De Activistenpartij domineert opnieuw de CSR én de facultaire studentenraden. Dat is de conclusie van de studentenraadsverkiezingen van vorige week. De nieuwe rechts-conservatieve partij Vrijmoedige StudentenPartij en het liberale De Vrije Student konden onvoldoende verrassen. Wat wel verraste was de relatief hoge opkomst: 21,5 procent.

De radicaal-linkse Activistenpartij van Francesco Bruseghini heeft de studentenraadsverkiezingen van 2025 gewonnen. De partij is wederom veruit de grootste in de Centrale Studentenraad (drie van de zeven zetels) en in de facultaire raden van Geesteswetenschappen (acht van de twaalf zetels) en Maatschappij & Gedrag (zeven van de twaalf zetels). Ook groeit de Activistenpartij in andere facultaire raden.

 

De CSR heeft veertien leden en wordt getrapt samengesteld: zeven leden worden direct gekozen door alle studenten, de andere zeven worden afgevaardigd door elk van de zeven facultaire raden. Aangezien de Activistenpartij ook in de facultaire raden veel zetels heeft, is de kans groot dat zij ook door de facultaire raden zullen worden afgevaardigd naar de CSR. Daarmee zou de Activistenpartij oppermachtig kunnen worden in de CSR.

Centrale Studentenraad

De CSR bestaat uit veertien leden. Zeven daarvan worden direct gekozen bij de studentenraadsverkiezingen. Zeven worden afgevaardigd door de facultaire studentenraden. De CSR-leden hebben op bepaalde vlakken instemmingsrecht. De CSR moet bijvoorbeeld instemmen met de hoofdlijnen van de begroting en de huisregels, zoals over demonstreren van de UvA.

 

Ook moet het UvA-bestuur zich door de CSR laten adviseren over zaken als BSA, huisvesting en studentenwelzijn. Daarnaast is de voorzitter van de CSR doorgaans ook de voorzitter van de Gezamenlijke Vergadering (GV) van de CSR en de Centrale Ondernemingsraad (COR). Deze GV heeft op bepaalde onderwerpen gezamenlijk instemmings- dan wel adviesrecht.

De kans is dus groot dat Bruseghini – ook oprichter van De Nieuwe Mensa - de komende CSR-voorzitter wordt. De Italiaanse student kreeg bovendien een recordaantal van 862 stemmen op hem persoonlijk. De nieuwe voorzitter wordt gekozen zodra de facultaire raden een van hun leden hebben afgevaardigd naar de dan veertienkoppige CSR.

 

De Vrijmoedige StudentenPartij

Nieuw in de CSR is internationale studentenpartij Inter (één zetel), dat een zetel pakt van UvASociaal. Het ooit grote UvASociaal zakt daarmee van twee naar een enkele zetel. Het liberale De Vrije Student behoudt zijn twee zetels, mede door de 713 stemmen op lijstaanvoerder Pieter-Joost van der Plas. De rechts-conservatieve Tom de Nooijer wist ondanks een relatief hoog aantal persoonlijke stemmen (269) geen zetel met zijn nieuwe partij de Vrijmoedige StudentenPartij (VSP) te veroveren.

 

De VSP verrast wel in het voornamelijk linkse bolwerk van de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw). De partij komt de facultaire studentenraad binnen met één (van de twaalf) zetel. Ook bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid komt de partij met één zetel (van de acht) de raad in.

 

De relatieve verliezer dit jaar is het linkse UvASociaal, dat moeite lijkt te hebben om een duidelijk ander verhaal te vertellen dan de eveneens linkse Activistenpartij. Niet alleen in de CSR verliest de partij een zetel, maar ook in de facultaire studentenraden heeft de partij van lijsttrekker Noor Hajra het moeilijk. Aan de facultaire studentenraad van Maatschappij & Gedrag verliest de partij twee zetels aan de Activistenpartij – dat daar zeven zetels krijgt - en komt op drie van de twaalf zetels. En ook aan de FdR pakt de Activistenpartij één van de twee zetels van UvASociaal in.

Facultaire studentenraden

Elke faculteit heeft een facultaire studentenraad. De omvang hangt af van de omvang van de faculteit. De facultaire raden hebben instemmingsrecht op het gebied van belangrijke onderdelen in de onderwijs- en examenregeling van hun faculteit. Bovendien adviseren ze het faculteitsbestuur over zaken als verplichte aanwezigheid, herkansingsmogelijkheden en studiefaciliteiten.

Motie van wantrouwen

Sinds 2023 is de extreemlinkse Activistenpartij de dominante partij in de studentenpolitiek. In mei 2024 zegde de eerste CSR-voorzitter van de partij Noah Pellikaan het vertrouwen in het UvA-bestuur op. Dat deed hij na de ontruimingen van de pro-Palestinabezettingen op het Roeterseiland en het Binnengasthuisterrein, waarbij de toenmalig voorzitter zelf ook werd aangehouden. De motie van de CSR veroorzaakte een impasse in de besluitvorming van de universiteit.

 

In november vorig jaar herstelde de nieuwe CSR-voorzitter van wederom de Activistenpartij Stefana Feciuc dat vertrouwen. Huidige lijsttrekker Bruseghini gaf eerder wel al aan niet te zullen stoppen met demonstreren tegen de banden van de universiteit met Israëlische instellingen.

 

Flinke stijging opkomst

Dit jaar ziet ook een forse stijging in de opkomst. 21,5 procent van de studenten stemden op de CSR, tegenover 15,4 procent vorig jaar. Het record lag wederom bij de faculteit van PPLE: daar was de opkomst maar liefst 65,5 procent. Ook aan tandheelkundefaculteit Acta was de opkomst hoog: 46 procent, terwijl er maar op één partij kon worden gestemd.

 

Zodra de facultaire raden hun leden hebben afgevaardigd naar de CSR staat vast wie er deel uitmaken van de CSR en wordt de voorzitter gekozen.

website loading