Met nog een halve stemdag te gaan lijken de studentenraadsverkiezingen van deze week uit te draaien op een opkomst die we lang niet hebben gezien: er wordt meer gestemd dan ooit de afgelopen jaren.
Bij een tussentijdse peiling van de opkomst voor de studentenraadsverkiezingen blijkt dat de opkomst op verschillende faculteiten én voor de Centrale Studentenraad (CSR) records lijkt te verbreken. Vanmiddag om 12.50 uur stond de opleiding PPLE aan kop met een opkomst van maar liefst 62 procent, niet eerder vertoond.
Ook bij tandheelkundefaculteit Acta komen studenten in groten getale stemmen in vergelijking met voorgaande jaren: 44 procent heeft tot nu toe gestemd, waar vorig jaar überhaupt geen verkiezingen nodig waren wegens een gebrek aan kandidaten. Relatief hoge opkomstcijfers ook bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en bij de opleidingen medische in formatiekunde en psychologie. Ook bij geesteswetenschappen en de bètafaculteit zijn de cijfers flink hoger dan voorgaande jaren.
Centrale Studentenraad
Bij de verkiezing van de zeven directe zetels in de Centrale Studentenraad (CSR) is de opkomst op dit moment 19 procent, veel hoger dan we lange tijd hebben gezien. Volgens een woordvoerder van het centraal stembureau is de opkomst voor de CSR ‘nog wat hoger, doordat de stemmen van de tandheelkundestudenten hier nog bij moeten worden opgeteld.’ Tandheelkundefaculteit Acta – waaraan zowel UvA- als VU-studenten staan ingeschreven – zit om technische redenen in een apart teltraject: de VU-studenten stemmen namelijk niet mee bij de UvA-verkiezing en dat leidt tot een andere telsystematiek. De CSR heeft veertien leden; zeven van hen worden direct gekozen, de andere zeven worden afgevaardigd door elk van de zeven facultaire studentenraden.
Pro-Palestinademonstraties
Waarom er veel meer wordt gestemd dan voorgaande jaren blijft gissen, maar aannemelijk is dat de situatie in het Midden-Oosten hierbij een rol speelt: veel studenten voelen zich hierbij betrokken en vinden dat de UvA een andere koers moet varen op het dossier van de samenwerking met Israëlische universiteiten. Daarnaast speelt wellicht ook de kwestie rond de mogelijke afschaffing van de Engelstalige bachelors een rol bij een electoraat dat voor een flink deel bestaat uit internationale studenten die zich mogelijk gedupeerd voelen en dat op deze manier kenbaar maken. Ook werden docenten dit jaar opgeroepen tijdens colleges kort aandacht te schenken aan (het belang van) de verkiezingen.
Hoe de opkomst is verdeeld over de verschillende partijen is uiteraard nog niet bekend. Stemmen kan nog tot vanavond 23.59 uur. De uitslag wordt volgende week vrijdagmiddag 23 mei bekend gemaakt in de Muziekzaal van Crea.