Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Bouwfout | Niet graag in de spotlights? Dan zijn deze deuren een nachtmerrie
Foto: Wessel Wierda
actueel

Bouwfout | Niet graag in de spotlights? Dan zijn deze deuren een nachtmerrie

Wessel Wierda Wessel Wierda,
20 december 2024 - 13:00

Acht deuren in vier hoorcollegezalen van de Oudemanhuispoort zorgen ervoor dat je bij binnenkomst direct op het doccentenpodium staat. Wie dus niet graag bij binnenkomst direct midden in de belangstelling staat, kan maar beter een van de andere deuren nemen. 

Wie te laat komt voor een hoorcollege, wil vaak maar één ding. Zo snel en onopvallend mogelijk naar zijn plekje schuifelen. Liefst zonder dat ook maar iemand het doorheeft. In het labyrint dat Oudemanhuispoort heet, is dat mogelijk, míts je de goede deur neemt… doe je dat niet, dan gebeurt juist precies het tegenoverstelde van wat je beoogt. Schijnwerpers vol op je gericht en je staat letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht; jas en tas nog in de hand, zweetparels op je voorhoofd.

 

De crux is dat vier hoorcollegezalen van de Oudemanhuispoort - D 0.08 en D 0.09 op de begane grond en D 1.08 en D 1.09 op de tweede verdieping – elk twee deuren hebben die uitkomen op een verhoging pal naast het podium. Sta je nog achter een van die deuren, dan heb je dat vaak totaal niet door, zo blijkt.

 

Geschrokken student

UvA-student taalwetenschappen Hannah (22) zag het laatst gebeuren toen ze in collegezaal  D 1.08 zat. Plots kwam er een student naast het podium tevoorschijn, waarna alle ogen meteen op de nieuwkomer waren gericht. ‘Verschrikt keek ze voor zich uit,’ zegt Hannah, die haar geschrokken gelaatsuitdrukking nadoet. ‘Ze had duidelijk niet verwacht dat ze direct dáár uit zou komen.’

 

Om dat te voorkomen kiezen veel studenten altijd een van de twee deuren aan de kant van de Slijkstraat, waar je ongezien kunt binnenwandelen en weer kunt vertrekken. Via de achteringang, zogezegd. Een van hen is voormalig CSR-voorzitter Noah Pellikaan, die zojuist een tentamen voor het vak Literary and Cultural Analysis in collegezaal D 1.08 heeft afgerond. ‘Ik ga heel bewust door déze deur,’ zegt Pellikaan met een glimlach.

 

Hoewel het voor degene die de ‘verkeerde deur’ neemt confronterend kan zijn om meteen volop in de belangstelling te staan, vinden de mensen in de zaal het vaak helemaal niet zo erg. Integendeel, zegt Pellikaan. ‘Ik vind dat altijd wel een fijne onderbreking van mijn tentamen of college haha.’ Ook zijn docent, Timothy Yaczo, noemt het beslist niet storend. Lachend: ‘Ik ben allang blij als studenten de zaal weten te vinden in dit doolhof.’

website loading