De coalitiepartijen hebben gistermiddag een akkoord bereikt met vier oppositiepartijen over de geplande onderwijsbezuinigingen. Die bedroegen voor het hele onderwijs twee miljard, maar worden teruggebracht met 748 miljoen euro. De Eerste Kamer gaat nu vrijwel zeker akkoord met de kabinetsplannen. Het hoger onderwijsveld is nog steeds woedend en dreigt opnieuw met stakingen.
Naast de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC, BBB hebben CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 nu ook met de onderwijsbegroting ingestemd. De zorg draait op voor deze bijstelling: het Ministerie van VWS levert meer dan 200 miljoen in. Verder gaat er minder geld (75 miljoen euro) naar de OV-studentenkaart. Nu de hele onderwijsbegroting zowel in de Tweede als Eerste Kamer op een meerderheid kan rekenen, kan het kabinet met een gerust hart het kerstreces in.
Wraakbezuinigingen
Dat geldt nadrukkelijk niet voor het hoger onderwijsveld dat nog steeds woedend is over de bezuinigingen, die immers grotendeels intact blijven. UvA-hoogleraar Rens Bod, voorman van WOinactie, heeft inmiddels al laten weten nog steeds volstrekt ontevreden te zijn over het bereikte akkoord. ‘De deal die CDA, CU, JA21 en SGP met Geert Wilders sluiten, is volstrekt onacceptabel en verwerpelijk. De onderwijsbezuinigingen zijn funest voor universiteiten, steden, regio’s en uiteindelijk voor heel Nederland,’ aldus Bod namens WOinactie.
‘Voor het hoger onderwijs en onderzoek zijn de onderwijsbezuinigingen nog steeds desastreus. Universiteiten zullen enorme schade ondervinden, opleidingen zullen moeten sluiten en onderzoek zal stilvallen. De bezuinigingen zijn bovendien een directe aanval op onze democratische rechtsstaat. Ze zijn onnodig, onverstandig, illegitiem en schadelijk voor de samenleving,’ zegt Bod. Hij spreekt van ‘wraakbezuinigingen’ en zegt dat stakingen nu ‘nadrukkelijk op tafel liggen’.
Zwarte rook
Ook Universiteiten van Nederland (UNL) is nog steeds zeer ontevreden. ‘Witte rook blijkt zwarte rook; er wordt nog steeds een half miljard bezuinigd op hoger onderwijs en wetenschap. Afgaande op de gepresenteerde cijfers wordt er met name nog keihard bezuinigd op het wetenschappelijk onderzoek. UNL-voorzitter Caspar van den Berg zegt het wetenschappelijk onderzoek ‘de grote verliezer’ van deze politieke deal is. ‘Deze bezuinigingen zullen ertoe leiden dat belangrijk wetenschappelijk onderzoek moet stoppen en dat het verdienvermogen en de innovatiekracht van Nederland drastisch zullen afnemen.’
Volgens een overzicht van UNL staan de volgende bezuinigingen nog steeds recht overeind:
Langstudeerboete
Ook de Landelijke Studentenvakbond is nog steeds ontevreden over de afzwakking van de bezuinigingen, die voor het hoger onderwijs in totaal nog steeds 1,2 miljard euro bedragen. Toekomstige generaties zouden daar volgens de vakbond de dupe van worden. Het enige waar de LSVb wel tevreden over is, is dat de langstudeerboete van tafel is.