De centrale medezeggenschap van de UvA gaat vooralsnog niet voetstoots akkoord met de UvA-begroting voor 2025. Er zijn zes ‘breekpunten’ geformuleerd die de centrale ondernemingsraad (COR) en de centrale studentenraad (CSR) opgelost willen zien voordat zij akkoord gaan met de financiële plannen van de UvA voor komend jaar.
Dit staat in een brief die de gezamenlijke vergadering (GV) van CSR en COR deze week hebben verstuurd aan het CvB. In de brief staat dat de UvA de begroting voor volgend jaar ‘redelijk op orde’ heeft, ook al staan er ‘financiële stormen’ voor de deur, te beginnen in 2025: vrijwel alle faculteiten en diensten schrijven volgend jaar rode cijfers en 2026 wordt niet veel beter. De medezeggenschap kan daar niet heel veel aan doen, dus de breekpunten waaraan voldaan zou moeten worden voordat de GV groen licht geeft hebben grotendeels een immaterieel karakter.
Bezinningsruimtes
Om te beginnen wil de GV voortaan graag betrokken worden bij het opstellen van de jaarlijkse Kaderbrief, de cijfermatige voorbereiding op de begroting. De raadsleden willen worden geraadpleegd om feedback te kunnen geven op de begrotingsvoorbereidingen. Daarnaast eist de GV dat in de begroting geld wordt uitgetrokken voor diversiteits- en inclusiebeleid, zoals bezinningsruimtes ‘juist om de meest kwetsbaren te beschermen in tijden van financiële crises’.
Volgens de medezeggenschap behoort de UvA tot ‘de slechtste universiteiten’ van Nederland waar het gaat om fysieke toegankelijkheid. Gelden voor het toegankelijkheidsbeleid moeten daarom ‘versneld’ worden toegekend en binnen de begroting moet er volgens de GV ook meer geld voor worden uitgetrokken. Zo zou er bijvoorbeeld een centraal Meldpunt toegankelijkheid moeten komen en moet er een expertisecentrum worden ingericht. Om een aantrekkelijke werkgever te blijven moeten er voortaan ook ‘exitgesprekken’ worden gevoerd met medewerkers die vertrekken. Bij het opstellen van AI-beleid voor het onderwijs zegt de GV inmiddels ‘zijn geduld’ te hebben verloren. Geëist wordt nu dat dit beleid vóór 1 januari gestalte heeft gekregen.
Ethiek
Het laatste breekpunt betreft het ethisch beleid van de UvA. Dat heeft het afgelopen jaar onder een vergrootglas gelegen, in het bijzonder vanwege de pro-Palestinademonstraties en de samenwerking van de UvA met Israëlische universiteiten. De GV wil nu twee dingen. Ten eerste moet er aanvullend beleid komen om samenwerkingen met externe partijen die zich schuldig maken aan ‘ernstige mensenrechtenschendingen’ te voorkomen. Ten tweede moeten de grondslagen van het ethisch beleid op het gebied van onderzoek worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.
Langstudeerboete
Als adviespunten geeft de GV de UvA onder meer mee een zogenoemd ‘solidariteitsbeginsel op te nemen in de begroting, waardoor de breedste schouders (lees: de ‘rijkste’ afdelingen) ook de grootste lasten gaan dragen om ‘de zwakkere werkgelegenheidscategorieën zoals docenten en promovendi te beschermen. Verder raadt de GV aan goed te communiceren rond de bezuinigingsoperatie van het kabinet, in het bijzonder rond de langstudeerboete. Dat laatste lijkt overigens mosterd na de maaltijd, nu die boete van tafel is.
De UvA gaat nu kijken welke van bovenstaande eisen en adviezen mogelijk worden overgenomen. Bedoeling is dat UvA en medezeggenschap eruit zijn voor Kerstmis, want rond die tijd zou de Raad van Toezicht van de UvA de hele zaak moeten goedkeuren. Daarna kan het nieuwe begrotingsjaar van start.