Studentenvakbond Asva reist samen met andere studentenorganisaties vandaag alsnog af naar Utrecht om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. De burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma, roept demonstranten niet te komen.
De Asva gaat samen met andere studentenorganisaties uit onder meer Rotterdam en Utrecht vanmiddag toch in Utrecht demonmstreren tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Het protest werd gisteren in eerste instantie afgelast, doordat er signalen zouden zijn geweest om de demonstratie te ‘kapen’.
Volgens Teun Otte, voorzitter van de Asva, zijn er gesprekken geweest tussen de studentenorganisaties en de gemeente. ‘Daar kwam uit dat de gemeente Utrecht de demonstratie faciliteert.’ De gemeente Utrecht is vooralsnog niet bereikbaar om dit te bevestigen of ontkrachten. Volgens U-Today, het medium van de Universiteit Twente, roept de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma de demonstranten op weg te blijven, maar verbiedt het protest niet. ‘We maken ons grote zorgen over het sentiment dat kan ontstaan als groepen vandaag toch komen demonstreren.’
Ook de Universiteit Utrecht roept haar medewerkers en studenten op niet te komen ‘om zo ieders veiligheid te waarborgen’.
Maakt de Asva zich geen zorgen over de dreiging waar de Utrechtse burgemeester Dijksma het over had? ‘Het is ons niet duidelijk waar die dreiging precies vandaan zou komen’, zegt Otte. ‘We hebben lang gezocht, maar we konden er geen concrete details over vinden.’ De studenten zetten stewards in, een soort ordedienst, die ervoor moeten zorgen dat de organisatie goed verloopt.
Ook politieke organisaties zoals ROOD, de jongerenpartij van de SP, en de partij De Socialistenin oprichting, roepen op om toch naar Utrecht af te reizen. Zij zeggen ‘pal voor het demonstratierecht’ te staan.
De coalitie die de demonstratie organiseerde, waaronder actiegroep WOinActie en de vakbond AOb, reizen vandaag niet af naar Utrecht. ‘Wij roepen niet op om naar Utrecht te gaan, maar er is geen officieel verbod, dus studenten kunnen daar naartoe gaan en we hopen dat het goed gaat,’ zegt UvA-hoogleraar Rens Bod, initiatiefnemer van WOinActie. Op de UvA geldt er nog steeds geen aanwezigheidsplicht voor vandaag.
Walkouts
De speeches die aanvankelijk op het Domplein in Utrecht zouden worden gehouden zijn verplaatst naar de Tweede Kamer. Daar zullen zo’n tachtig mensen van samenwerkende actiegroepen aanwezig zijn, onder wie ook UvA-rector Peter-Paul Verbeek. Vanaf 13.30 uur vinden de speeches plaats die zijn te volgen via een livestream. Filosoof Ingrid Robeyns (UU) en Casper van den Berg (UNL) zullen daar onder anderen spreken.
De universiteiten organiseren lokale walkouts. Aan de UvA vindt er om 13.00 uur een walkout plaats die start vanaf de ingang van het ABC-gebouw op Roeterseilandcampus. In de hal van het ABC wordt ook gezamenlijk naar de livestream gekeken van de toespraken in de Tweede Kamer.
Malieveld
Ondertussen werkt WOinActie samen met de vakbonden aan een plan voor een nieuwe demonstratie. Die zal waarschijnlijk 25 of 26 november plaatsvinden, nog voor de behandeling van de onderwijsbegroting. ‘Die demonstratie wordt waarschijnlijk nog groter,’ zegt Bod daarover. ‘Gisteren explodeerden onze mobiliserings-Whatsappgroepen: mensen zijn zo boos dat de demonstratie in Utrecht is afgezegd. Natuurlijk zijn we teleurgesteld na gisteren, maar we gaan met hernieuwde energie de volgende demonstratie tegemoet.’
De kans dat die demonstratie opnieuw afgelast zal worden, vanwege zorgen over de veiligheid is daar kleiner, aldus Bod. ‘Op het Malieveld passen 40.000 mensen, je hebt niet te maken met smalle straatjes zoals in Utrecht, dus de veiligheid kan daar beter gegarandeerd worden.’