Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens.
actueel

UvA-begroting 2025: overal rode cijfers

Dirk Wolthekker,
11 oktober 2024 - 09:00

Deze week is de conceptbegroting 2025 naar buiten gebracht. Het is behoorlijk schrikken: vrijwel alle faculteiten en diensten belanden in de rode cijfers. ‘Waar besparingen op korte of lange termijn mogelijk zijn is het noodzakelijk deze te realiseren.’

Zonder uitzondering belanden de vijf grote UvA-faculteiten het komende jaar allemaal in de rode cijfers, zo blijkt uit de voorlopige UvA-begroting voor 2025. De bètafaculteit (FNWI) spant de kroon met een begroot tekort van 8,7 miljoen, een bedrag dat in het jaar daarop bovendien nog verder oploopt. Ook de Faculteit der Geesteswetenschappen kijkt tegen een flink tekort aan: 5,5 miljoen. Rechten (FdR), Economie & Bedrijfskunde (FEB) en Maatschappij & Gedrag (FMG) hebben minder tekorten, maar schrijven ook rode cijfers.

 

De FEB doet het nog het best met een begroot tekort van ‘slechts’ een half miljoen op een totale begroting van ruim 107 miljoen. Decaan Beetsma liet zijn medewerkers deze week weten dat er het afgelopen jaar al veel is gebeurd om de faculteit in het gareel te krijgen nadat eerder ook al flinke tekorten dreigden. ‘Er is het afgelopen jaar al kritisch gekeken naar de uitgaven door de management teams van de schools, de executive programs, het Education Service Centre (ESC), en het dagelijks bestuur.’ Niettemin nemen de tekorten vanaf 2026 weer toe tot 6,6 miljoen in 2028. ‘We moeten steeds meer gaan kijken naar wat essentieel is (need to have) en wat wenselijk is (nice to have) om onze doelen te bereiken,’ aldus Beetsma.

 

18,5 miljoen

De tekorten bij de FNWI zijn ook fors en ze lopen in 2026 nog verder op ook. Het aantal studenten neemt sinds twee jaar af, maar het tekort wordt vooral veroorzaakt door de kostbare bouwprogramma’s die zijn en worden gerealiseerd voor de bètafaculteit op Science Park: de vastgoedkosten zijn begroot op 17 miljoen.

Alle faculteiten samen komen voor 2025 uit op een begroot tekort van 18,5 miljoen, een verdubbeling van het begrote tekort voor dit jaar.

De Faculteit der Geesteswetenschappen levert studenten in, met een daarmee gepaard gaande terugval in inkomsten. Gelijktijdige nemen de kosten toe. En zo kom je dan op een tekort van 5,5 miljoen, een bedrag dat in de jaren erna overigens weer afneemt. Ook de FMG schrijft rode cijfers (2,8 miljoen), maar die hebben volgens hoofd bedrijfsvoering Michel Telkamp voor 2025 nog geen gevolgen, zei hij in een informatiesessie voor de staf. ‘Daarna moeten we eerst weten wat de bezuinigingen voor ons betekenen en wat er van ons wordt verwacht. Richting de begroting 2026 weten we beter wat er nodig is en welke maatregelen we gaan nemen. Een vacaturestop kan daar een onderdeel van zijn.’

 

Alle faculteiten samen komen voor 2025 uit op een begroot tekort van 18,5 miljoen, een verdubbeling van het begrote tekort voor dit jaar. De faculteiten mogen reserves gebruiken om die tekorten te dempen, maar dan nog is er voor volgend jaar een totaal tekort begroot van 5,8 miljoen. Tot en met 2028 zetten de faculteiten 21 miljoen in van hun reserves. In de jaren 2027 en 2028 kan er nog eens 20 miljoen extra aan reserves worden ingezet.

 

100 miljoen in 2028

In de plannen van Dick Schoof en zijn kabinet lopen de bezuinigingen op het hoger onderwijs de komende jaren op tot een recordtotaal van 1 miljard. De UvA zei eerder bij monde van collegelid Jan Lintsen dat deze taakstelling alleen de UvA al op termijn 100 miljoen per jaar zou kunnen kosten. De rekenmeesters van de UvA komen nu uit op een bezuinigingsbedrag van 29 miljoen in 2025, oplopend tot 64 miljoen in 2028, waar nog 36 miljoen bijkomt door daling van het aantal (internationale) studenten. En zo kom je aan 100 miljoen.

 

In 2028 zal alleen al de vermindering van het aantal internationals de UvA 20,5 miljoen euro kosten. Grosso modo zullen de meeste Rijksbezuinigingen pas effect hebben vanaf 2026, maar de starters- en stimuleringsbeurzen – UvA-breed 36,2 miljoen euro – zullen komend begrotingsjaar al vervallen. Van alle faculteiten en diensten zal de komende tijd worden gevraagd nieuwe meerjarenplannen te maken.

 

Huisvesting

Het effect van de Wet internalisering in balans, namelijk een terugloop van het aantal internationals, zal volgens de UvA ‘grote invloed’ hebben op de ruimtebehoefte binnen de UvA: hoe minder studenten, hoe minder behoefte aan vierkante meters. De UvA spreekt van ‘een stagnerende ruimtebehoefte’. Voor minder kapitaalkrachtige faculteiten zou de terugloop van het aantal studenten het voordeel kunnen hebben dat ze dure vierkante meters kunnen afstoten, want kantoor- of lesruimte huren bij de UvA wordt de komende jaren nog duurder: de vierkante meterprijs gaat stapsgewijs van 273 euro per vierkante meter nu, naar 284 euro volgend jaar, oplopend tot 306 euro in 2028.

 

Voor buurtbewoners van de REC – steevast boos over de bouwwoede van de UvA – is er goed nieuws: de campus wordt niet verder uitgebreid en het tijdelijke pand REC-V op het vroegere postzegelparkje, zal niet worden omgezet in een permanent pand. Wie weet verdwijnt het ooit weer, het werd er voor tien jaar neergezet.

Erik Boels, directeur Financiën van de UvA: ‘We gaan aan een moeilijke tijd beginnen’

‘Een moeilijke tijd’

Erik Boels, directeur Financiën van de UvA, reageert in een podcast naar eigen zeggen ‘bedrukt’ op de financiële vooruitzichten voor komende jaren. ‘We gaan aan een moeilijke tijd beginnen,’ zegt hij, maar het is nog ‘te vroeg’ om te zeggen of er banen zullen verdwijnen of op de tocht staan. Wel gaat de druk op het onderzoek ‘groter’ worden. ‘Alle onderzoeksinstituten zullen de komende tijd keuzes moeten maken wat ze wel en wat ze niet meer kunnen en willen doen. De werkdruk gaat zeker omhoog.’

 

Oliedom

Overigens is het nog onduidelijk of de Rijksbezuinigingen doorgang zullen vinden, want in de Eerste Kamer is zowel ter linker – als ter rechterzijde veel kritiek op de plannen van minister Bruins van OCW, zo bleek deze week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. D66-senator Paul van Meenen noemde de bezuinigingen deze week ‘oliedom en onbetrouwbaar’, Annabel Nanninga (JA21) liet weten dat de bezuinigingen het gevolg zijn van ondoordachte ‘gratis bier beloftes, terwijl de miljardentombola rond het klimaat ongemoeid wordt gelaten,’ aldus Nanninga. ‘Wij willen deze bezuinigingen van tafel.’ Senator Paul Rosenmöller (GL-PvdA) liet weten dat er de afgelopen jaren juist is geïnvesteerd om achterstanden in te lopen. ‘Dan is het onverstandig om een stuk van dat been dat je net hebt bijgetrokken, weer te amputeren.’

 

Instemming

Hoe het ook loopt, de UvA begroting 2025 ligt er en wacht nu op instemming en advisering van de medezeggenschap. Normaal gesproken moet de Gezamenlijke Vergadering (GV) van de Centrale Studentenraad en de Centrale Ondernemingsraad eerst akkoord gaan met de Kaderbrief; daarna is er alleen nog instemming op hoofdlijnen met de begroting. Dat is dit jaar anders gegaan omdat de GV geen instemming kon geven op de Kaderbrief. Daardoor blijft er voor de medezeggenschap formeel alleen instemmingsrecht over op de hoofdlijnen van de nu gepresenteerde conceptbegroting alvorens die definitief wordt en kan worden goedgekeurd door de Raad van Toezicht. Maar dan is het al bijna kerstmis.

 

Zie hier als je de hele UvA-conceptbegroting 2025 wilt inzien.