De taalcursus Nederlands aan de UvA wordt steeds populairder. Afgelopen september moest het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) voor het eerst cursisten afzeggen. Met de aangekondigde Wet internationalisering in balans zal de vraag alleen maar toenemen.
Deze zomer nam het aantal UvA-medewerkers dat een taalcursus Nederlands volgde opnieuw toe. Van juli tot en met oktober 2024 werden er 133 modules gevolgd, ten opzichte van 103 modules in dezelfde periode het jaar ervoor. Om hoeveel personen het gaat vertellen de cijfers niet, maar aangezien één persoon meerdere modules kan volgen zal dat aantal lager liggen.
‘Dat lijkt in absolute aantallen misschien niet veel als je kijkt naar de duizenden medewerkers op de UvA, maar is toch een toename van dertig procent ten opzichte van vorig jaar,’ licht Esther Scheeren, zakelijk directeur van het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) toe. ‘En het is nu nog maar september, we zijn nog maar net begonnen.’
Volgens Scheeren is de stijging een gevolg van het informele taalbeleid aan de UvA. ‘Waar de UvA vroeger internationals verwelkomde met de boodschap: je kunt overal terecht met Engels, dus maak je geen zorgen, is het nu vaker: je bent van harte welkom en om je goed te kunnen redden in de Nederlandse maatschappij is het zeer aan te bevelen om de Nederlandse taal te leren. Dat is echt een andere benadering.’
Tekort
Vorig jaar zag het INTT ook al een lichte stijging in de vraag naar de cursus Nederlands, dit jaar kon het instituut al niet meer volledig aan de vraag tegemoetkomen. Scheeren: ‘In september is het niet gelukt om nog twee extra groepen op te starten, simpelweg omdat we de mankracht niet hebben.’ Ook een gebrek aan onderwijsruimtes is een probleem bij de uitbereiding.
Dat de druk op het INTT toeneemt komt overigens niet alleen door de belangstelling van UvA-medewerkers, dat is slechts 11 à 12 procent van het totaal aantal cursisten. Ook studenten en deelnemers van buiten de UvA hebben meer belangstelling voor de cursus Nederlands.
Hete adem
Wel is het zo dat de eisen om het Nederlands te beheersen voor medewerkers binnenkort waarschijnlijk aangescherpt zullen worden met de komst van de Wet Internationalisering in Balans (WIB). Enkele medewerkers gingen al overstag om deze zomer een cursus Nederlands te volgen, omdat ze de hete adem van de WIB in hun nek voelden, vertelden cursisten aan Scheeren.
De WIB zal de druk op het INTT alleen maar doen toenemen, vermoedt Scheeren. ‘Als de WIB erdoor komt, komen er enerzijds minder internationale studenten. Maar de studenten díe er komen zullen des te meer gestimuleerd worden door de UvA om Nederlands te leren. We zijn dus bezig om extra personeel te werven en freelancers meer aan ons te binden om de groei op te kunnen vangen.’