Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
actueel

OR wijst UvA op ‘juridisch betwistbare en ongepaste stelling’ over demonstraties

Wessel Wierda,
24 september 2024 - 12:53

Volgens het College van Bestuur is iedereen die aanwezig is bij een niet-vreedzame demonstratie daar medeverantwoordelijk voor. De ondernemingsraad van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan de UvA distantieert zich nu van deze opvatting. ‘Van het CvB mag verwacht worden dat zij juridisch zorgvuldig bericht.’

Steen des aanstoots is een zin in de online tekst ‘handreiking voor een vreedzame en veilig campus’, die de UvA bijvoegde in een nieuwsbrief van 5 september naar al haar medewerkers. Hierin stelt de universiteit dat iedereen ‘die aanwezig is bij een niet-vreedzame demonstratie, daar een onderdeel van is en er ook medeverantwoordelijk voor is.’ De ondernemingsraad (OR) van de Faculteit der Geesteswetenschappen spreekt zich daar nu tegen uit, omdat deze ‘juridisch betwistbaar’ en ‘ongepast’ zou zijn.
 
De OR vreest dat deze zin opgevat kan worden als een poging van de UvA om een demonstratie tegen het eigen handelen van de universiteit te ontmoedigen. Bovendien zou de stelling geen wettelijke basis hebben, meent de OR. Ter onderbouwing refereert de raad aan een rapport van Amnesty International, dat dit najaar is opgesteld, nog voordat de grote pro-Palestina demonstraties op de UvA plaatsvonden.
 
Dat verslag ziet specifiek op demonstreren aan onderwijsinstellingen. De mensenrechtenorganisatie stelt dat het feit dat een enkeling of een groepje op een demonstratie gewelddadig gedrag vertoont, niet betekent dat de organisatie en de overige demonstranten daar verantwoordelijk voor kunnen worden gehouden. 

Tips

In een reactie stelt de UvA dat de online handreiking geen juridische tekst is. In plaats daarvan is ‘het bedoeld om studenten en medewerkers bewust te maken op hun aanwezigheid bij demonstraties die niet langer vreedzaam verlopen,’ aldus een woordvoerder van de universiteit, ‘met enkele tips hoe je kunt handelen’.

 

Ze vervolgt: ‘De protesten in het voorjaar hebben grote impact gehad op onze universitaire gemeenschap. Een deel heeft zich onveilig gevoeld op momenten dat het niet meer vreedzaam was. De handreiking moet je in dat licht zien. Dit past bij onze zorgplicht voor een veilige campus voor iedereen.’