Het proefschrift van Kamervoorzitter Martin Bosma is voor de tweede keer door de UvA afgewezen. Dat bevestigt zijn promotor Jean Tillie, hoogleraar politicologie aan de UvA. Dat betekent dat het promotietraject aan de UvA voor Bosma hiermee eindigt.
Het proefschrift van Martin Bosma (PVV), voorzitter van de Tweede Kamer, is negatief beoordeeld door de UvA. Jean Tillie, hoogleraar politicologie en promotor van Martin Bosma, kan niets zeggen over waarom het proefschrift inhoudelijk is afgewezen. Ook over hoe nu verder kan hij nog niets kwijt. ‘Dat wil ik graag eerst bespreken met Martin Bosma zelf, maar er zijn opties.’
Een eerdere ingeleverde versie werd ook al afgewezen, bevestigt een woordvoerder van de UvA. Volgens het promotiereglement van de UvA kan er bij de eerste afwijzing worden besloten of het manuscript nog kan worden herzien of aangevuld. Dit geldt niet wanneer het proefschrift voor de tweede maal wordt ingeleverd en afgewezen: volgens een UvA-woordvoerder stopt na de tweede afwijzing het traject. ‘Het traject kan dan nog wel worden voortgezet aan een andere universiteit, maar in dit geval niet meer aan de UvA.’ Bosma zal dan ook een promotor moeten zoeken bij een andere universiteit en daar het verdere traject in gang moeten zetten.
Het promotieonderzoek van Martin Bosma is een voortzetting van zijn eerdere boek Minderheid in eigen land, dat gaat over Zuid-Afrika en de steun vanuit Nederland voor het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij stelt daarbij de vraag of Nederlanders straks, net als de Afrikaners, een minderheid in eigen land zullen worden. In een eerder interview met Trouw sprak hij over zijn angst: ‘Ik voorzie het einde van Nederland, van het Westen, van Europa.’
Eerder begeleidde Meindert Fennema, emeritus-hoogleraar politicologie, de Kamervoorzitter bij zijn promotie. Na zijn pensioen nam Jean Tillie de promotie over. In een eerder interview met Vrij Nederland noemde Fennema, die vorig jaar overleed, Bosma ‘een uiterst getalenteerde en bijzonder arbeidzame man’.
Bosma, die al eerder pogingen ondernam om voorzitter van de Tweede Kamer te worden, volgde in december Vera Bergkamp (D66) op als Kamervoorzitter. Hij beloofde een ‘neutrale voorzitter te zijn, die alle partijen de ruimte zal geven’.
In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij afwijzing van een proefschrift het manuscript nog kan worden herzien of aangevuld. Dit geldt alleen als het proefschrift voor de eerste maal wordt ingeleverd. Dit is aangepast in de tekst.