Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sija van den Beukel
actueel

Wat kost een studentenvereniging?

28 augustus 2024 - 15:06
Betreft
Deel op

Deze Intreeweek maken studenten in spe volop kennis met de meer dan zestig Amsterdamse studentenverenigingen. Maar wat betaal je eigenlijk voor zo’n vereniging? Folia vergeleek het kostenplaatje van drie studentenverenigingen. 

‘Let op! Geld lenen kost geld.’ Voor kredietverstrekkers is het een verplichte leus bij reclame-uitingen, bedoeld om consumenten bewust te maken van de risico’s. Is dat niet ook iets voor studentenverenigingen? ‘Let op! Vrienden maken kost geld.’ In de zoektocht naar gezelligheid, borrels, een woning, liefde en vrienden voor het leven (in volstrekt willekeurige volgorde), kunnen de financiën van een studentenvereniging er namelijk nog weleens bij inschieten. 
 
Enige inzage in het kostenplaatje is dan wel zo prettig. Uiteraard kunnen die per jaar verschillen en zijn ze deels afhankelijk van wat ieder zelf aan verenigingen wil besteden. Maar om een beetje een beeld te geven zet Folia de financiën op een rij van een trits studentenverenigingen: een grote (A.S.C/A.V.S.V, het corps, 2.700 leden), een middelgrote (borrelvereniging Unitas, ruim 500 leden) en een kleine (studentenrugbyvereniging Ascrum, 150 tot 200 leden). Wat kost het om jaarlijks lid te zijn van deze Amsterdamse studentenverenigingen? 
 

De ontgroening
Doorgaans is er eerst een verenigingsontgroening, met aansluitend een dispuutsontgroening. Niet elk dispuut binnen een vereniging hanteert zo’n periode, of is daar even helder over, maar van het A.S.C/A.V.S.V is bekend dat aspirant-leden maximaal 650 euro moeten betalen om hieraan mee te doen. Bij Unitas betaal je minstens 100 euro, terwijl Ascrum überhaupt geen formele ontgroening heeft. 


Die bedragen zijn nog exclusief kledingkosten. Veel verenigingen zijn een bolwerk van traditie, en eisen dus vanaf de groentijd al dat hun aspirant-leden zich in een bepaalde outfit vertonen. Zo heb je bij het A.S.C/A.V.S.V een degelijk rokkostuum nodig van minimaal 200 euro. Dat hoeft bij Unitas en Ascrum normaliter niet, maar net als bij het corps wordt er bij deze verenigingen wel van je verwacht om een borreljasje, -hemden en -schoenen aan te schaffen, voor het vervolg van je lidmaatschap. Bij Ascrum komt daar uiteraard nog een rugby-outfit bij, waar je gemiddeld zo’n 100 euro voor betaalt.  
 

Foto: Sija van den Beukel

Ook betalen voor je date

Als er een gala aanstaande is, komt daar een nieuw rokkostuum (weer ter waarde van 200 euro) bij, die leden van Unitas dan nog moeten aanschaffen. Het gala zelf, doorgaans op een sprookjesachtige locatie met diner en overnachting, kost meestal zo’n 150 euro persoon. Gebruikelijk is echter om ook voor je date te betalen, waardoor je in de praktijk op zo’n 300 euro uitkomt.  
 

Evenementen en activiteiten binnen verenigingen zijn sowieso vaak prijzig. Met name de lustrumreis – voor veel leden de kers op de taart van hun studententijd. Dit evenement, dat middels een reis naar een bijzondere locatie viert dat het dispuut weer vijf jaar ouder is geworden, bedraagt voor studenten van Unitas en A.S.C/ A.V.S.V vaak zo’n 1.200 euro. Daar zitten accommodatie, vlucht en activiteiten bij. 


Ook de jaarlijkse ski-reis – tevens iets waar leden meestal naar uitkijken - kan in de kosten lopen: schattingen lopen uiteen van zo’n 600 tot 1.200 euro, afhankelijk van gekozen accommodatie, skipas, ski-spullen, eten en drank. Nuance is dat de kosten nog relatief laag kunnen blijven, doordat het een groepsreis is. Rugbyvereniging Ascrum organiseert deze activiteiten in beginsel niet, maar doet sowieso wel een jaarlijkse trip van circa 500 euro, een weekend op Ameland van 200 euro en een eerstejaarsweekend van 50 euro.  
 

Verplicht karakter
Andere activiteiten, zoals een boottocht op Koningsdag, moeder-zoon dag, vader-zoon dag, Vriendjes Van Vroeger-dag, et cetera, hebben we verdisconteerd in de dispuutsgelden. Voor Unitas komen die uit op 600-1200 euro, voor het corps 1200-1800 per jaar. Hoewel deze activiteiten sowieso een verplicht karakter hebben, wil je deze – zeker als eerstejaars – vast niet missen. 

 

Waar je al helemaal niet aan ontkomt bij de borrelverenigingen, is natuurlijk: biergeld. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder pils komt te zitten bij het corps en Unitas, maar daar staat wel wat tegenover. Bij het corps betaal je hier gemiddeld zo’n 900 euro per jaar voor, bij Unitas 720 euro - afhankelijk van de geldende marktprijs. 
 

Foto: Sija van den Beukel

Een andere vaste uitgave is de contributie. Die betaal je zowel aan je vereniging als je dispuut. Om met dat laatste te beginnen: bij A.S.C/A.V.S.V zit deze vaak in de dispuutsgelden berekend, bij Unitas en Ascrum daarentegen betaal je deze los, voor respectievelijk 240 en 200 euro per jaar. Aan je vereniging betaal je bij het corps tot slot 75 euro per jaar en bij Unitas 125 euro.  

 

Onderaan de streep
Het mag geen verrassing heten, maar gaandeweg ontstaat het volgende beeld: hoe groter de vereniging, hoe meer je betaalt. Onderaan de streep zien de kosten er als volgt uit: 5.750 euro voor het corps, 4.610 voor Unitas en 1.125 voor Ascrum per jaar. Nogmaals, dit zijn grove schattingen; kosten kunnen sterk uiteenlopen. Bovendien komt een student door een lidmaatschap bij een vereniging soms gemakkelijker aan bijvoorbeeld woonruimte of een baan en is de prijs van bier op een studentenvereniging vaak stukken minder dan in de kroeg, wat de boel óók weer enigszins vertekent. 
 
Toch is het altijd goed om als aankomende student deze slagzin te onthouden: ‘Let op! Vrienden maken kost geld’. Maak er vooral je lijfspreuk van. 

 

Onderstaand de gehele berekening.  
 
A.S.C/A.V.S.V

 

Groentijd 

Dispuutsontgroening: max. 500 euro 


Contributie/biergeld 
Jaarlijks bedrag dispuutsgelden eerste jaar: 1200-1800 euro 
Jaarlijks bedrag biergeld eerste jaar: ca. 900 euro 
Jaarlijkse contributie ASC/AVSV: 75 euro. 


Activiteiten/evenementen 
Gala: circa 300 euro 
Vijfjaarlijks lustrum: min. 800-1200 euro
Jaarlijkse ski-reis: à zo’n 1200 euro


Kleding 
Aanschaf van rok(kostuum) tijdens groentijd: min. 200 euro 
Verplicht zooi-jasje: max. 20 euro 
Borrelhemden: min. 20 euro 
Dispuutsdas: zo’n 15 euro 
Borrelschoenen: min. 20 euro 
 
Unitas


Groentijd 
Dispuutsontgroening: min. 100 euro 


Contributie/biergeld 
Jaarlijks bedrag dispuutsgelden eerste jaar: 600-1200 euro 
Contributie dispuut: 240 euro 
Biergeld dispuut: 720 euro 
Jaarlijkse contributie Unitas: 125 euro 


Activiteiten/evenementen 
Gala: circa 300 euro 
Vijfjaarlijks lustrum: min. 1200 euro
Jaarlijkse skireis: circa 600-900 euro 


Kleding 
Rokkostuum voor gala: zo’n 200 euro 
Verplicht zooi-jasje: max. 20 euro 
Borrelhemden: min. 20 euro 
Dispuutsdas: zo’n 15 euro 
Borrelschoenen: min. 20 euro 
 
Ascrum


Contributie/biergeld 
Jaarlijkse contributie: 200 euro 


Activiteiten/evenementen 
Jaarlijkse trip: 500 euro
Jaarlijks toernooi op Ameland: 200 euro
Eerstejaarsweekend: ca. 50 euro

 

Kleding 
Verplicht zooi-jasje: max. 20 euro 
Borrelhemden: min. 20 euro 
Dispuutsdas: zo’n 15 euro 
Borrelschoenen: min. 20 euro 
Rugbyoutfit: ca. 100 euro

lees meer