De sportdag, museumnacht en het eindfeest, de Intreeweek verloopt al jaren via een vast patroon. Toch is er iets nieuws dit jaar: een check-in moment voor eerstejaars via een pushbericht op hun telefoon. Het is een manier om de sociale veiligheid in het oog te houden.
‘Let us know how you are doing after yesterday’s program,’ Aïsha Snider (21), eerstejaarsstudent psychobiologie las het pushbericht in de ochtend op haar telefoon toen ze wakker werd. Wanneer ze het bericht opent komt ze, als ze inlogt op haar UvA-account, op een formulier met vragen als: ‘Hoe voel je je na het programma van gisteren? En voelde je je veilig?’ Het is een Welfare check-in, die de Intreeweek-commissie dit jaar voor het eerst verstuurt naar alle eerstejaarsstudenten, in navolging van introductieweken van andere universiteiten.
Veel studenten laten het pushbericht aan zich voorbijgaan, of hebben het niet eens gezien door de stortvloed aan meldingen op hun telefoon. ‘We verwachten ook niet veel reacties, omdat het echt gericht is op mensen die zich sociaal onveilig voelen,’ legt voorzitter van de Intreecommissie Thijs Christiaan Bouwman uit. ‘Het check in-moment is bedoeld om kort te vragen aan de deelnemers of ze iets vervelends hebben meegemaakt of dat ze zich om wat voor reden dan ook onprettig voelen. Daarin melden we ook de kanalen waar ze vervolgens terecht kunnen, zoals de vertrouwenspersoon van de UvA.’
Met behulp van die checks kan de Intreeweek informatie inwinnen of er delen van het programma waren die onveilig voelden. ‘Zo weten we voor komende jaren wat we kunnen verbeteren,’ aldus Bouwman. De evaluatie van de hele week volgt pas na afloop van de Intreeweek.
Student Snider vindt het een goed initiatief. ‘Al vraag ik me af of het echt een ben-je-oké-check is of dat het gaat over hoeveel sterren je de Intreecommissie geeft. Dat eerste vind ik wel heel goed. Niet persé voor mezelf: ik alle evenementen tot nu toe als heel veilig ervaren, ook het feest maandagavond. Het wordt allemaal georganiseerd voor studenten door studenten en er loopt ook beveiliging rond.’
Sociale veiligheid
Sociale veiligheid is ook een thema op andere introductieweken sinds de Tweede Kamer het er in de zomer van 2023 over eens werd dat studenten eigenlijk al tijdens de introductieweken MeToo-lessen zouden moeten krijgen. Sinds die tijd zijn er op verschillende universiteiten al trainingen voor mentoren van eerstejaars en andere initiatieven. Aan de TU Eindhoven was er dit jaar ook een interactieve theatervoorstelling over het onderwerp.