Ook buiten de UvA-gebouwen en de collegezalen is genoeg te beleven op de universitaire campussen. Waar vind je de lekkerste koffie, waar het beste boekenmarktje, waar doe je een tai chi-cursus en waar krijg je de beste lunch? We zetten de hotspots op een rij.
Het Universiteitskwartier, omringd door oude kloostermuren in het historische stadscentrum, is rijk aan pareltjes: als je weet waar je moet zijn stuit je zomaar op stokoude boeken, heerlijke scones of andere schatten. ‘De stad als campus’ is nergens duidelijker voelbaar dan hier. Wil je even bijkomen van de toeristendrukte, dan vormt het Binnengasthuisterrein – met een diepe schatkist van de UvA-geschiedenis – een oase van rust, zeker wanneer de nieuwe Universiteitsbibliotheek helemaal gereed is.
Sta je bij de Agnietenkapel en de Lutherse Kerk aan het Spui (zie kaart), dan kun je wellicht aanschuiven bij openbare lezingen of promoties die daar plaatsvinden. Dool je liever in de geschiedenis, dan steek je het Spuiplein en het Rokin over en stap je het Allard Pierson binnen, waar je tentoonstellingen en oude boeken van Bijzondere Collecties kunt bekijken, zoals de Bibliotheca Rosenthaliana. Andere tip: de boekenmarkt op het Spuiplein op vrijdagen.
Honger gekregen? In het donkere steegje naast de Lutherse Kerk vind je café Het Pakhuis dat zich kenmerkt door grote porties en lage prijzen, ofwel: een must voor elke student. We raden de avocadoburger aan. Voor koffie kun je het best terecht bij trattoria Caldi e Freddi, dicht bij het P.C. Hoofthuis, en voor vis bij de Seafood Bar op het Spuiplein. Haal een toetje bij De Laatste Kruimel, een schattig tentje met zoetigheid dat ook nog eens aan studentenkorting doet, of ga naar De Drie Graefjes aan het Rokin voor een Instagramwaardig stuk taart.
Begin de dag met een cappuccino of matcha thee in de nieuwe espressobar van J/K, Coffee Star. De prijzen zijn hier – voor Amsterdamse begrippen – relatief laag, terwijl de kwaliteit uitermate goed is. Zeker in vergelijking met de bakkies pleur uit de koffieautomaten op de campus.
Wanneer het tijd is voor de lunch kun je terecht bij foodstand Anatolia Kumpir. Vanuit deze food-stand aan de Nieuwe Achtergracht voorziet eigenaar Kuzey studenten dagelijks van meerdere Turkse specialiteiten, waaronder de Kumpir, een rijkelijk gevulde aardappel. Het is de perfecte studentenmaaltijd: goed van smaak, vullend en betaalbaar.
Ook verrassend goed zijn de ambachtelijke focaccia’s, gevuld met gegrilde groenten of oesterzwammen en gruyère-kaas, van broodjeswinkel Het Kleine Lokaal. Maar eigenlijk moet je alleen al voor de locatie een keer geluncht hebben bij Het Kleine Lokaal. Het ligt aan het Artisplein: een kleine oase in de stad waar je uitzicht hebt op de flamingo’s, lepelaars en zwarte slingerapen van de naastgelegen dierentuin. Even voorbij REC P lopen via de brug, dan de Plantage Middenlaan oversteken, en je bent er.
De naschoolse opvang van Roeters is ook om over naar huis te schrijven, met het rijke en immer verrassende cursusaanbod van cultuurcentrum Crea. Er komt tot je pensioen geen tijd in je leven dat je zo veel, vrolijk en gevarieerd kunt hardcore-hobbyen, dus ga pottenbakken, probeer tai chi, improviseer en schrijf columns tot je erbij neervalt.
Aan de overkant van het water voelen interviewers van Room for Discussion al vijftien jaar bekende Nederlanders aan de tand. Onder de gasten vaak veel politici, zoals voorheen Sigrid Kaag en Thierry Baudet, maar recent onder meer Femke Halsema en Ernst Kuipers. Let vooraf wel op het laatste nieuws, want de ervaring leert dat interviews door (aangekondigde) demonstraties nog weleens afgelast worden.
Zodra de vier in de klok zit, kan de koffie worden ingeruild voor de borrel. Crea is opnieuw je steun en toeverlaat, vooral als de zon op de kade schijnt en je je kunt nestelen aan het water met een biertje. Als alternatief is er café De Krater en het Latijns-Amerikaanse Cantina Caliente, waar je onder andere terecht kunt voor wijn, tequila en empanadas.
Waar beta’s samenkomen is het leven goed – of in elk geval goed georganiseerd. Dat blijkt uit alles wat het moderne walhalla genaamd Science Park te bieden heeft: een eigen station, een enorm sportcentrum, energieneutrale gebouwen, en zelfs een stuk rauwe flora en fauna voor biologische experimenten in Anna’s Tuin & Ruigte. Dit ‘levende lab’ is een kraamkamer voor permacultuur en biodiversiteit, maar ook de perfecte plek voor een uitwaaimoment, om het lijvige twaalfuurtje van Café Polder (een kroket, soep én een eitje rosbief-kaas) te laten zakken.
Het Science Park is een wereld op zich, hoewel de aangrenzende Indische buurt en Watergraafsmeer genoeg verleiding bieden in de vorm van hipsterkroegen en vintage winkels. Maar in principe hoeven de bewoners van de studentenflats op de Carolina MacGillavrylaan de ‘Scienceparkbubbel’ niet uiteen te laten spatten om te overleven, want de Albert Heijn, de Lidl en de Spar zitten allemaal in een straal van 300 meter. Verder biedt sportcentrum Universum plek in klasjes en op apparaten aan alle UvA- en HvA’ers met sportambities, en bier voor na – of in plaats van – het sporten kost 2,20 euro bij het aangrenzende café Oerknal.