Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
actueel

Beschuldigingen van CSR over te veel betaald collegegeld kloppen niet

Dirk Wolthekker,
17 juli 2024 - 14:00

De UvA heeft de afgelopen maanden een interne controle uitgevoerd naar de beschuldigingen van de centrale studentenraad (CSR) dat duizenden studenten te veel instellingscollegegeld betaald zouden hebben. Uit het onderzoek blijkt volgens de UvA dat het slechts om dertien studenten gaat.

Eind april ontstond ophef onder studenten over een kwestie die de CSR had aangekaart: volgens CSR-voorzitter Noah Pellikaan zouden mogelijk ‘meer dan vijfduizend’, vooral internationale studenten, van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) gemiddeld duizend euro te veel hebben betaald aan instellingscollegegeld. Dit collegegeld varieert per opleiding en mag de UvA zelf vaststellen voor studenten van buiten de EER. Het ligt veel hoger dan het wettelijk collegegeld.

 

Het collegegeld stijgt jaarlijks mee met inflatie, maar de UvA zou volgens de CSR reglementen hebben waaruit blijkt dat het collegegeld voor studenten niet mág meestijgen tijdens de eerste vier jaar studie. De getroffen studenten zouden echter wel elk jaar meer hebben betaald, meende de CSR. In totaal zou het gaan om vijf miljoen euro.

 

3.900 euro

De UvA ging aan het rekenen om te achterhalen of dit zo is en komt nu tot de slotsom dat de beschuldigingen nergens op slaan. ‘De CSR vermoedde dat mogelijk duizenden studenten te veel collegegeld betaalden. Nu blijkt dat van de 5.930 studenten die vallen onder het instellingscollegegeldtarief, 13 studenten (0,23 procent) te veel hebben betaald, gemiddeld 300 euro. In meer dan 99 procent van de gevallen is het juiste tarief in rekening gebracht. In één geval is een te laag tarief gerekend,’ aldus de UvA in een verklaring. Het gaat dus om een bedrag van dertien keer driehonderd is 3.900 euro te veel in rekening gebracht instellingscollegegeld.

 

Teruggestort en kwijtgescholden

Studenten die te veel hebben betaald, krijgen dat bedrag automatisch teruggestort. De schuld over het te laag betaalde tarief wordt kwijtgescholden. Studenten die te veel betaalden, waren volgens de UvA studenten met inschrijvingen voor meerdere studies of wijzigingen en daarvoor golden meerdere starttarieven bij inschrijving. ‘Voor de toekomst wordt ingezet op het eerder controleren van de in rekening gebrachte bedragen en het verder automatiseren van de facturatie.’