Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Hockeyer Derck de Vilder (25) gaat naar Olympische Spelen: ‘Studie maar even op pauze gezet’

Wessel Wierda,
9 juli 2024 - 09:37

UvA-student Derck de Vilder gaat hockeyen op de Olympische Zomerspelen in Parijs, die 26 juli van start gaan. Hoe heeft hij een plaats in de selectie bemachtigd en wat verwacht hij van het evenement?

Zo’n vier maanden terug zit UvA-student en tophockeyer Derck de Vilder (25) ontspannen achter een cappuccino op Roeterseiland. Vanachter het raam bij koffietent Lebkov and Sons heeft hij zicht op de vele studenten die zich deze woensdagmiddag naar hun college haasten. Het is een leven dat De Vilder tijdelijk achter zich zal laten, zo heeft hij dan net besloten.

 

Hoewel hij zijn bachelor Economics and Business Economics nog combineerde met zijn carrière als hockeyer, verandert een kans op deelname aan de Olympische Zomerspelen, die 26 juli van start gaan, voor hem de zaak volkomen. Niets mag nog aan het toeval worden overgelaten, realiseert hij zich, zijn focus zal volledig uitgaan naar het behalen van een plaats in de selectie voor de Spelen. Zijn pas begonnen master Business Economics zal tijdelijk in de wacht moeten.

 

Op dat moment geldt dat voor hem zelf echter nog net zo goed. Hoe frustrerend ook: of De Vilder daadwerkelijk naar Parijs mag, is dan nog allerminst zeker. Niet eerder deed hij mee aan de Spelen. Bij de vorige Olympische Zomerspelen in Tokyo, door corona uitgesteld naar 2021, viel hij net buiten de boot. Tegelijk nam hij het afgelopen jaar al wel deel aan het Wereldkampioenschap en het Europees Kampioenschap met Oranje. Dat laatste toernooi werd glansrijk gewonnen: op beelden is te zien hoe De Vilder met een gouden medaille in de hand trots en voldaan de NOS te woord staat.

Derck de Vilder

Geboren: 23 november 1998, Amsterdam
UvA-studie: Business Economics
Sport: Hockey
Doel in Parijs: Kampioen worden
Beste prestaties: Goud EK in 2023, brons WK in 2023

Jongensdroom

Maar de Olympische Zomerspelen is een evenement van een ander formaat, stelt De Vilder resoluut. ‘Het hoogste podium dat een hockeyer kan bereiken,’ zegt hij. ‘Een jongensdroom.’ Daar komt nog bij dat het maximum aantal hockeyers in de selectie voor de Olympische Spelen kleiner is dan bij een EK of WK. Niet achttien, maar slechts zestien hockeyers mogen naar de Spelen. Is hij er gerust op dat de bondscoach hem deze keer wél zal oproepen?

 

Zijn antwoord is bedachtzaam en nuchter, als een volleerde prof met jaren aan media-ervaring: ‘Ik probeer gewoon te focussen op mijn spel en dan kijken we wel wat de bondscoach voor keuze maakt.’ Even later laat hij zich, na een sip van zijn cappuccino, ontvallen dat hij er dichter tegenaan zit dan drie jaar geleden. De kansen zijn er en aan zijn motivatie zal het niet liggen.

 

De Vilder gaat er naar eigen zeggen voor de volle honderd procent voor, iets dat ook terug te zien is in zijn trainingsschema. Er zijn extra fysieke trainingen ingelast, zowel bij zijn Utrechtse profclub Kampong, waar hij onder contract staat, als bij Oranje. Ook doet hij meer rek- en strekoefeningen en gaat hij vaker naar de fysiotherapeut. Allemaal om zo fit mogelijk te zijn in Parijs.

 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Foto: Sara Kerklaan

Neemt niet weg dat hij beducht is voor overbelasting en blessureleed. Afgelopen winter liep hij nog een zware rugblessure op, waar hij inmiddels van hersteld is. Maar zich inhouden in de trainingen, om blessures te voorkomen? De Vilder wil er niets van weten: ‘Ik heb het gevoel dat het juist gevaarlijker wordt als je gaat inhouden. Het kan natuurlijk altijd eens gebeuren dat je bijvoorbeeld een bal tegen je hand krijgt, maar daar probeer ik zo min mogelijk aan te denken.’ Ontnuchterend: ‘Ik probeer gewoon mijn normale spel te spelen. Dan komt het wel goed.’

 

Bekendmaking

Een paar maanden later zit De Vilder samen met zijn moeder, broer en de vriendin van zijn broer klaar achter zijn laptop. Het is even voor vijven. Binnen afzienbare tijd maakt de bondscoach bekend welke hockeyers mee mogen naar de Olympische Zomerspelen in Parijs. De spanning in huize De Vilder, stijgt. Refresh, geen bericht – refresh, nog geen bericht. Pas na een aantal koortsachtige pogingen verschijnt het verlossende mailtje van de bondscoach. De Vilder is geselecteerd, hij mag mee naar Parijs! Meteen belt hij zijn vriendin op om het heuglijke nieuws aan haar mede te delen. 

Foto: Sara Kerklaan

Hij is een van de zes debutanten. De andere tien spelers die geselecteerd zijn, zoals Seve van Ass (225 interlands) en Thierry Brinkman (173 interlands), hebben al een of twee Spelen achter de rug. Met een aantal van hen blikt De Vilder (59 interlands) in de daaropvolgende dagen vooruit op zijn tijd in Parijs. Gaandeweg krijgt hij zo een beter beeld van hoe het is om op de Spelen te staan en in het Olympisch dorp te verblijven. ‘De eethal schijnt echt gigantisch te zijn,’ zegt De Vilder. ‘Het schijnt allemaal zo ontzettend groots opgezet te zijn.’

 

Bovendien is Parijs relatief dichtbij. ‘Links en rechts hoor ik al dat veel mensen ernaartoe gaan. Volgens mij zullen veel Nederlanders naar Parijs gaan om te kijken. Dat is alleen maar leuk. Ik hoop dat het een mooi evenement wordt.’ En zijn studie? Die pakt hij daarna wel weer op, verwacht hij. Wel zo praktisch: ‘Werken en professioneel hockeyen gaat niet samen, studeren en hockeyen wel.’ Mogelijk kiest hij nog wel een andere master, meer richting de finance kant. Maar ach, zijn studierichting is een zorg voor later, eerst maar eens goud halen op de Olympische Spelen.

 

De Olympische Zomerspelen in Parijs vinden plaats van 26 juli tot en met 11 augustus. De volledige selectie van Oranje bij de hockeymannen is hier terug te vinden.