Al meer dan vijftig jaar worden de eerstejaarsstudenten welkom geheten in Amsterdam tijdens de Intreeweek, die vandaag weer begint. Ooit stond de week bol van de educatieve avonden en politieke boodschappen, tegenwoordig draait het vooral nog om de gezelligheid. Een kleine geschiedenis van de Intreeweek in tien foto’s.
De allereerste editie van de Intreeweek in 1972 werd met veel bombarie aangekondigd. Zelfs het NOS-journaal besteedde er aandacht aan. De eerste editie was in lange tijd gelijk ook de grootste: 2.500 eerstejaars reisden af naar het Roeterseiland (toen nog geen campus geheten) voor de welkomsdag, het introductieboekje en een speech van de rector. Heel spannend was het programma die week niet: er waren avonden over de wetenschap en maatschappij, contactavonden met studentendecanen, -psychologen, -artsen en geestelijke raadslieden en ook de Asva was volop aanwezig om studenten met politieke boodschappen te inspireren. Al was er ook toen al een eindfeest, zij het wel pas begin oktober.
In de jaren erna daalden de inschrijvingen rap. In 1974 waren er nog 1.200 studenten die deelnamen – mede omdat de introductieboekjes door de PTT te laat bezorgd waren. Maar ook de studenten die er waren, hadden lang niet altijd hun aandacht bij het programma, concludeerde Crea-functionaris Johnny Kuiper destijds in Folia. Hij wilde de ‘Intree-formule nog eens grondig doorpraten’, en dan met name de vrijblijvendheid. Sommige eerstejaarsstudenten vonden het inrichten van hun kamer belangrijker dan ons culturele programma.’
En tegelijkertijd is er wat dat betreft ook weinig veranderd. Nog altijd zijn er studenten die andere prioriteiten hebben dan de Intreeweek: van de ruim achtduizend eerstejaars die jaarlijks beginnen aan de UvA loopt een kleine vierduizend studenten de Intreeweek.
Een jaar na de allereerste Intreeweek sluiten ook culturele organisaties, musea en theaters zich maar al te graag aan bij de Intreeweek, waardoor de begroting flink toenam en in 1973 één ton bedroeg. Organisatorisch was het aanpoten: 20 procent van de eerstejaars had bij aankomst nog geen slaapplek, waardoor de Intreeweek-commissie alle jeugdhotels in de stad af belde om contracten met ze af te sluiten. Kortom, de organisatie van de Intreeweek was in de beginjaren ‘een kwestie van improvisatietalent en bakken energie’, schrijft de dienstdoende redacteur in Folia.
Drommen eerstejaars verdringen zich voor de Oudemanhuispoort om zich in te schrijven in 1990. In dat jaar nemen 2.400 studenten deel aan de Intreeweek, een recordaantal en honderd meer dan het jaar ervoor.
Studenten in de Intreeweek van 1992 lijken volgens de redacteur van Folia verdacht veel op elkaar: ‘uniform gekleed in gloedjenieuwe of juist oude gerafelde spijkerbroeken’. Ook de batik T-shirts, plateauzolen en Naf Naf-sweaters zijn populair dat jaar.
In die jaren werd de Intreeweek al lang niet meer voor politieke boodschappen gebruikt, zoals in de beginjaren het geval was. Studenten ontpopten zich steeds meer als scholieren en waren verworden tot ‘passieve onderwijsconsumenten’, staat te lezen in een Folia uit die tijd. ‘De professor dient zich daarop in te stellen: de geboorte van de video-prof. Studenten willen vooral niet discussiëren, maar veel, heel veel overschrijven.’
Vanaf eind jaren 90 draait de Intreeweek vooral nog om gezelligheid. Lid worden van de Asva wilden studenten alleen nog als daar iets tegenover stond, verzuchtte de kersverse Asva-voorzitter Floor Milikowski. ‘Het is heel erg dat je eerst een dienst moet aanbieden voordat mensen lid worden.’ Ook Twister doet zijn intrede in de Intreeweek. In 2001 is het hele Olympisch stadion gevuld met twisterende eerstejaars.
In 2004 deden er 2.200 studenten mee aan de Intreeweek, 400 meer dan de commissie had verwacht. Volgens een lid van de organiserende commissie had die stijging te maken met de aanpak. De mentorgroepjes werden namelijk voor het eerst ingedeeld per opleiding. ‘Daar heb je als student veel meer aan.’
De Intreeweek groeit gestaag mee met de groeiende universiteit. In 2016 waren er zoveel aanmeldingen (ongeveer 3.500) dat de opening in Carré twee keer gedaan moest worden, niet iedereen paste in de gigantische theaterzaal.
In 2018 is de Intreeweek binnen no-time uitverkocht. Van hogerhand krijgt de commissie de opdracht om het aantal deelnemers met 500 te verhogen. In 2019 gaan met 4.300 deelnemers de grootste Intreeweek ooit van start.