Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Toon Meijerink
actueel

Kleine bezetting B-gebouw REC, UvA doet aangifte | ME ontruimt

21 juni 2024 - 17:30

Rond het middaguur hebben verschillende studenten, medewerkers ‘en anderen’ leslokalen en een wc-blok bezet in de B-vleugel van de Roeterseilandcampus, aldus Amsterdam.encampment via een mededeling op Instagram. De UvA heeft halverwege de middag aangifte gedaan. Rond half vijf betrad de ME het terrein en begon kort daarop met het ontruimen van het terrein en de bezette lokalen. 

Het gaat om de lokalen B1.01 en B1.02 en een wc-ruimte, aldus de bezetters. Om hoeveel bezetters het gaat is niet bekend, ze zijn gemaskerd. De eisen uiteraard wel: het verbreken van de universitaire banden met Israël.  De beveiliging heeft een deel van gebouw-B afgezet, zodat er geen nieuwe demonstranten kunnen aansluiten. De rest van het gebouw lijkt onverstoord.

  

De UvA heeft (nog) geen officiële verklaring naar buiten gebracht. Wel laat een woordvoerder van de UvA weten dat FMG-decaan Agneta Fischer ter plekke probeert contact te leggen met de bezetters. 

 

Update 14.15: De beveiliging heeft de toegang tot gebouw-B afgesloten. Colleges zijn afgelast.

 

Update 14.35: De twintig demonstranten hebben het gebouw verlaten en protesteren nu voor de ingang van REC-ABC.

 

Update 15.10: Vier demonstranten zijn nog in gebouw-B achtergebleven en zijn van plan daar te blijven. Agenten gaan nu naar binnen.

 

Update 15:40 uur: Een woordvoerder van de UvA laat weten dat een kleine groep zich heeft ingesloten en de deuren heeft gebarricadeerd. De UvA doet aangifte wegens lokaalvredebreuk en vedrnielingen.

 

Update 16:40 uur: naar schatting dertig ME-ers betreden het terrein rond de ingang van het ABCD-gebouw en de brug naar het E-gebouw. 

 

Update: 17.15 uur: De UvA heeft alle gebouwen op de REC voortijdig gesloten. De ME veegt intussen de campus schoon; een woordvoerder van de politie laat weten dat er nog hooguit enige tientallen mensen op het terrein zijn. ‘We checken alles, binnen en buiten.’  Uiteindelijk verrichtte de politie dertien aanhoudingen.