Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: UvA
actueel

Update | Graffiti en verf verwijderd op Science Park, onderwijs en onderzoek gaat vandaag door

Dirk Wolthekker,
17 juni 2024 - 19:30

De pro-Palestina demonstratie die maandag vreedzaam begon op Science Park, was in de loop van de avond ‘niet vreedzaam meer’, aldus de UvA. Halverwege de avond besloot de UvA aangifte te doen. Rond half elf kwam burgemeester Halsema aan bij Science Park, meestal een voorbode voor een ontruiming. Die vond niet plaats: de bezetters vertrokken uiteindelijk rond middernacht.  

Schoonmakers zijn dinsdagochtend vroeg begonnen met het opruimen van de puinhoop na de demonstratie van de dag ervoor. Graffiti en verf worden weggespoten. De gebouwen zijn weer vrij toegankelijk, meldt de UvA, dus onderwijs en onderzoek kan gewoon doorgaan. 

 

De vreedzame demonstratie van pro-Palestina demonstranten, die maandagmiddag op Science Park begon, liep in de avond uit de hand. ‘Er werden veiligheidscamera’s vernield, doorgangen geblokkeerd, er liepen weer gemaskerde mensen rond en er werden barricaden opgeworpen,’ zegt een woordvoerder van de UvA. ‘In de avond was het inmiddels geen vreedzame demonstratie meer.’ 

 

Eerder op de dag vonden gesprekken plaats tussen FNWI-decaan Peter van Tienderen en demonstranten over het verbreken van de banden tussen de UvA en Israël. Die gesprekken leverden in de ogen van de demonstranten niets op. 

 

Overname

Rond zes uur vanavond stonden er zo’n dertig tenten op het terrein, waarbij naar schatting 150 demonstranten waren betrokken. Ze meldden via de sociale media Science Park te hebben ‘overgenomen’. Aanvankelijk verliep de demonstratie rustig en de UvA liet hen tot dat moment staan. Maar nu er opnieuw vernielingen zijn gepleegd is er een andere situatie ontstaan. Onduidelijk is of er een ontruiming aan komt.

 

Update 20.15 uur: de UvA heeft laten weten aangifte te doen bij de politie wegens erfvredebreuk. Naast de vernielingen en barricades willen de demonstranten ter plekke overnachten en dat wil de UvA niet. Het is nu aan de politie om de demonstratie te beëindigen of niet en om Science Park eventueel te ontruimen.

 

Update 22.30 uur: volgens stadszender AT5 zijn busjes van de ME aangekomen in Nieuw-West. Volgens de zender gaat het om bijstand uit Den Haag.

 

Update 23.45: De activisten gaan niet in op het voorstel van de burgemeester om Science Park te verlaten. Als gevolg daarvan is een ontruiming vermoedelijk aanstaande.  

 

Update 00.30: de ME hoeft niet in te grijpen, de bezetters verlaten uit zichzelf Science Park.