Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
actueel

Pro-Palestina demonstranten blokkeren Roetersstraat

Wessel Wierda,
13 juni 2024 - 15:37

Zo'n veertig pro-Palestina demonstranten blokkeren de Roetersstraat. Auto's moeten noodgedwongen omrijden. Eerder op de dag werden de demonstranten door de politie uit het kraakpand aan het Achter Oosteinde gezet.

Tientallen pro-Palestina demonstranten hebben de Roetersstraat afgezet door een menselijk lint te vormen over de volle breedte van de straat. De meesten zitten, anderen staan en scanderen de inmiddels bekende leuzen door megafoons. Van het oproepen tot een intifada tot 'Every time the police lies, a child in Gaza dies'. 

 

Zoals de locatie van het protest - pal voor de Roeterseilandcampus - al aangeeft, is de betoging ook gericht tegen de UvA. Net als andere universiteiten in Nederland wil de UvA de banden met Israëlische onderwijsinstellingen niet categorisch verbreken. Tot grote onvrede van de demonstranten, die menen dat de UvA daarmee de oorlog in Gaza faciliteert: 'UvA, UvA you can't hide, stop supporting genocide.' 

 

Kraakpand

Eerder op de dag vorderde de politie het vertrek van een aantal Pro-Palestina demonstranten uit een kraakwoning aan het Achter Oosteinde. De krakers verbleven daar een krappe drie weken en riepen het gebouw uit tot campus van de People's Free University. Volgens het Instagram-account Amsterdam Student Encampment zouden dit dezelfde mensen zijn, die nu de Roetersstraat blokkeren. 

 

Twee politieagenten houden de boel in de gaten. Auto's die de Sarphatistraat of Plantagebuurt willen bereiken, moeten noodgedwongen omrijden.