Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Britt Gansevoort.
actueel

Interview met minister Ollongren afgelast vanwege negatief veiligheidsadvies

Wessel Wierda,
5 juni 2024 - 14:52

Opnieuw kan een aangekondigd gesprek bij Room for Discussion niet publiekelijk plaatsvinden op de UvA. De kans op onrust en wanordelijkheden is te groot, stelt de Amsterdamse driehoek. Het is de tweede keer dat het gesprek met Ollongren uit voorzorg wordt geannuleerd.

Het gesprek met demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren, dat vandaag om vijf uur zou plaatsvinden, is door de organisatoren van debatplatform Room for Discussion afgelast. Die beslissing volgt op een negatief advies van de Amsterdamse driehoek (hoofdofficier van justitie, hoofdcommissaris van de politie en burgemeester) en is in overleg met het college van bestuur genomen.

 

Reden voor het negatieve advies is dat ‘onrust en wanordelijkheden gezien de afgelopen tijd, voorstelbaar zijn,’ laat een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten. Room for Discussion geeft aan dit advies serieus te nemen, maar ook ‘heel spijtig’ te vinden. ‘We betreuren het ten zeerste dat dit interview niet door kan gaan zoals gepland, omdat het stimuleren van de dialoog over bredere maatschappelijke kwesties de kern van onze missie is,’ schrijft de organisatie in een persverklaring.

 

Niet de eerste keer

Aanvankelijk stond dit gesprek met Ollongren zelfs al op 13 mei gepland. Toen kon het geen doorgang vinden door een aangekondigde walk-out, die later resulteerde in een bezetting van REC-ABC. Het is ook beslist niet de eerste keer dat een aangekondigd gesprek bij Room for Discussion afgelast dan wel verplaatst wordt.Vorige week kon het gesprek met burgemeester Femke Halsema evenmin plaatsvinden op locatie vanwege een negatief veiligheidsadvies. Op initiatief van Halsema zelf werd het vervolgens verplaatst naar de Stopera.

 

Eind maart moest ook het Room for Discussion-gesprek met Rob Bauer noodgedwongen verplaatst worden. Demonstranten weigerden te stoppen met het scanderen van leuzen, waardoor een gesprek met de militaire NAVO-chef in de open hal van REC-E onmogelijk werd.

 

Vorig jaar wilde Jeroen van der Veer, voormalig president-directeur van Shell, niet meer naar de UvA komen voor een gesprek met Room for Discussion naar aanleiding van bedreigende berichten op Instagram van actievoerders. Daarin stond hij afgebeeld met een zwarte balk voor zijn ogen, onder de tekst ‘Wanted. Climate Criminal.'