Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Verdachte blijft anoniem, andere verdachte op vakantie in zaak tegen UvA-demonstranten

Wessel Wierda,
23 mei 2024 - 21:27

Opnieuw staan er demonstranten tegenover de rechtbank Amsterdam voor hun rol tijdens de ongeregeldheden op de UvA. Samuel H. kreeg een maand cel, Manu-Narayan A. vrijspraak. Er stonden nog vijf zaken gepland, maar die werden allemaal uitgesteld.  

Net als bij de zaak tegen UvA-demonstranten Toby B., Hamza. A en Simeon H. van vorige week was er vandaag veel pers en publiek aanwezig in de rechtbank. Op de publiekstribune zaten deze keer veel leden van de Centrale Studentenraad van de UvA, om de verdachten een hart onder de riem steken.

 

Zeker de eerste zullen ze gekend of herkend hebben: een Engelssprekende ‘UvA-student en medewerker’, zoals hij zelf zei. Verder wenste hij anoniem te blijven en noemde hij zijn naam dus niet.* Hem wordt verweten met stenen naar de politie te hebben gegooid. Ook zou hij met blusmateriaal en rode verf in de richting van de politie en hun shovels hebben gespoten. Van dat laatste zijn beelden, die worden getoond in de rechtszaal. Omdat de verdachte niet in de media wil verschijnen, draaien de videocamera’s van de pers even de andere kant op.

 

Even later blijkt het verzwijgen van zijn identiteit niet zonder gevolgen. De rechtbank stelt de zaak uit tot 29 mei, maar oordeelt dat hij tot die tijd in detentie moet blijven. Zijn onbekende identiteit vormt daarbij een belangrijke overweging. Nu hij zijn naam en woonadres niet wil vertellen, acht de rechtbank de kans op vluchtgevaar namelijk reëel. Daarnaast is er kans op herhalingsgevaar, volgens de rechter, nu de studentendemonstraties nog niet ten einde lijken te zijn.

 

Diens advocaat, Krit Zeegers, oogt hierop geschokt. Wat volgt is kort overleg tussen advocaat en cliënt. Of zijn cliënt niet alsnog zijn anonimiteit wil opgeven, in de hoop de rechter op andere gedachten te brengen? Nee, de verdachte houdt voet bij stuk.

 

Vakantie

Opvallend genoeg wil ook de tweede verdachte van vandaag anoniem blijven. Maar in tegenstelling tot de eerste verdachte is ze niet aanwezig bij de zitting. Ze is op vakantie. Haar ticket was al geboekt, stelt Zeegers, al had ze volgens hem graag bij de zitting willen zijn. Daarom vraagt hij de rechtbank om uitstel. Hoongelach bij de Officier van Justitie. ‘Het is de keuze van verdachte zelf geweest om niet op de zitting te verschijnen, maar op vakantie te gaan.’

 

Toch honoreert de rechtbank het verzoek om uitstel, vanwege haar fundamentele recht op aanwezigheid. Een datum kan de rechter daar echter niet aan verbinden. Omdat haar woonadres en naam onbekend is bij de rechtbank en het OM, kan er geen dagvaarding worden gestuurd en is het simpelweg afwachten wanneer ze terug is van vakantie. Zeegers heeft wel haar retourticket gezien, daar klampt de rechtbank zich maar aan vast.

 

Zo zijn er al een aantal zaken tegen UvA-demonstranten uitgesteld. Doordat de zaken flink uitlopen op zitting, zullen ook de zaken tegen Joaquin L.C. (23) uit Chili, Hanibal T. (33) uit Syrië, en Melle Thijmen H. uit Amsterdam worden uitgesteld, zo meldt de Telegraaf als eerste.

 

Vorige week viel uitstel ook al UvA-student Simeon H. ten deel. Hamza A. daarentegen, werd vrijgesproken, en Toby B. kreeg twee maanden cel, waarvan één voorwaardelijk.

 

Bedreigingen

Samuel M., de derde verdachte van vandaag, kan zich eveneens op gaan maken voor een maand gevangenisstraf. Hij is geen UvA-student en is onlangs naar Nederland gekomen ‘voor een betere toekomst’. M. woont nu zes maanden in een kraakpand op het Rokin. Omdat hij enkel Spaans spreekt, zit er een tolk naast hem.

 

M. zou stenen hebben gegooid naar de politie, waarbij hij een agent zou hebben geraakt. Toen hij eenmaal gearresteerd werd, weigerde hij zijn verzet te staken, aldus het OM. Twee agenten werden vervolgens door hem bedreigd – ‘I will slit your throat, motherfucker’ – en kregen trappen tegen hun schilden. Uiteindelijk was zelfs pepperspray nodig om M. te bedwingen.

 

De verdachte handelde naar eigen zeggen uit zelfbescherming en woede. Tijdens de demonstratie, nog voor zijn arrestatie, kon hij bovendien geen kant op, legt hij uit. Aan beide zijden van de Oudezijds Achterburgwal stond een politiecordon. Liefst was hij, naar eigen zeggen, allang tijdig weggegaan.

 

Vanwege de mate van geweld, eist het OM een hogere straf tegen M. dan menig ander UvA-demonstrant. Vier maanden gevangenisstraf. Maar omdat de rechter het gooien van stenen niet bewezen acht, krijgt hij slechts één maand onvoorwaardelijk. Manu-Narayan A, de laatste verdachte van vandaag, wordt vrijgesproken door de rechtbank.

 

* Ook de Folia-verslaggever heeft de verdachte herkend, maar omdat de zaak nog niet voorbij is respecteert de redactie de anonimiteit van de verdachte.