Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Still uit stem.uva.nl
actueel

UvA kiest | Tussentijdse opkomst studentenraadsverkiezingen stabiel

15 mei 2024 - 17:06

De tussentijdse opkomstcijfers van de online studentenraadsverkiezingen wijken niet veel af van voorgaande jaren, ondanks de tweedaagse sluiting van de UvA deze week vanwege de Palestina-demonstratie en de bezettingen. De Centrale Studentenraad pleit vanwege de sluiting om een verlenging van de stemperiode.

Veel faculteiten staan er halverwege de verkiezingsweek van de studentenraadsverkiezingen vergelijkbaar voor als de afgelopen jaren. Dat blijkt uit een peiling van het Centraal Stembureau (CSB), woensdag om 11.57 uur. Vorig jaar waren de cijfers van de tussentijdse opkomst wat hoger, terwijl de meting al op dinsdag om 17.05 uur was, wat uiteindelijk in een hoge opkomst resulteerde. Dit jaar is er een lichte daling waar te nemen in de tussentijdse opkomstcijfers.

 

Bij de studentenraadsverkiezingen gaat het - evenals voorgaande jaren - om lage opkomstpercentages. Dit geldt zowel voor de Centrale Studentenraad - die de afgelopen jaren rond de 7 procent schommelde in de tussentijdse opkomstcijfers - als bij de raden van de faculteiten. Grote verschillen zijn er niet, alleen de Faculteit der Geesteswetenschappen toont een wat hoger opkomstpercentage dan de afgelopen twee jaar met 7 procent. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid daalt van rond de 10 procent de afgelopen jaren naar 7 procent in de peiling van woensdagochtend. Maar er kan nog van alles veranderen de komende dagen. Vanaf donderdag is de UvA weer open en kunnen partijen eventueel op de campus campagne voeren.

 

Verlenging

Vooralsnog lijken de pro-Palestijnse demonstraties op de universiteit de opkomstcijfers dus nog niet sterk te beïnvloeden. Wel was de universiteit om die reden twee dagen gesloten, tijdens de verkiezingsweek. ‘Vanwege de sluiting hebben partijen minder de mogelijkheid gekregen om zich te profileren op de campus en studenten aan te moedigen te gaan stemmen,’ laat CSR-voorzitter Noah Pellikaan weten aan Folia. Om die reden pleit hij namens de Centrale Studentenraad (CSR) voor een verlening van de stemperiode. Woensdag liet hij per e-mail een stemformulier rondgaan aan de leden van de CSR en andere studentenpartijen om voor een verlenging te stemmen. Dat formulier wordt na de sluiting woensdagavond om 17.00 aangeboden aan het CSB en het CvB.

 

Over de mogelijkheid voor verlenging van de verkiezingen zegt Bastian Michel, voorzitter van het stembureau, dat dit ‘een moeilijke kwestie’ is. ‘Een dergelijk verzoek is bovendien nog niet bij ons binnengekomen.’ 

 

In zijn algemeenheid zegt Michel: ‘Een veelgehoord argument om een verkiezing te verlengen of stop te zetten is dat de deelnemende partijen menen dat ze om bepaalde redenen geen campagne kunnen voeren, bijvoorbeeld als het online stemplatform uit de lucht is. Dat is nu niet het geval geweest. Het Centraal Stembureau is er voor het faciliteren van de verkiezingen en de vuistregel daarbij is dat we tijdens de rit niet de modaliteiten waaronder de verkiezingen plaatsvinden veranderen. Bij het verlengen van de verkiezingen speelt ook mee dat er altijd deelnemers zijn die vervolgens vinden dat ze daarvan nadeel ondervinden. Dus met hen zouden we dan ook rekening moeten houden.’

 

‘Het derde argument om misschien niet te verlengen is dat de (studenten)democratie tegen een stootje moet kunnen. Als er geen verzoek komt van de studentenraden kunnen we ook als Centraal Stembureau besluiten de verkiezingen stop te zetten of te verlengen, maar dan moet daar van onze kant wel een objectieve noodzaak toe bestaan. Of die bestaat kan ik nu nog niet zeggen.’

 

UvA-studenten kunnen vooralsnog stemmen tot en met vrijdag 17 mei 23:59 uur.  Dit kan voor zowel voor de Centrale studentenraad als de facultaire studentenraden. Check hier voor info.