Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Wessel Wierda
actueel

Wie zijn de relschoppers in zwarte kleding?

Wessel Wierda,
15 mei 2024 - 09:04

Tijdens de vreedzame walk-out waren ze nog nergens te bekennen. Maar eenmaal binnen in REC-ABC waren ze, ondanks de chaos, geen moment te missen: in het zwart geklede relschoppers. Ze drukten hun stempel op de bezetting van maandag, in negatieve zin. Wat weten we over hen?  

Ze gingen voortvarend en doelgericht te werk. Een aantal stormde bij binnenkomst direct de trappen van het ABC-gebouw op. Naar later bleek in de richting van de zesde verdieping, waar het collegebestuur kantoor houdt. Daar richtten zij een ravage aan, met barricades voor de deuren en graffiti op de ramen en computers. Medewerkers konden net op tijd vertrekken.

 

Anderen richtten zich, in de vide, op het omkieperen van plantenbakken en het barricaderen van de hoofdingang. UvA-politicologiestudent Zep van de Visse, een van de organisatoren van de demonstraties van vorige week, herkende ‘zeker’ een aantal van zijn medestudenten onder de mensen in het zwart. Of zij ook vernielingen hebben aangericht, weet hij niet. Velen van hen zitten daarnaast in actiegroepen, zegt hij. ‘Mensen die in de sociale- en maatschappijwetenschappen zitten, zijn daar vaak toe bereid. Vanwege de lessen die ze krijgen, worden ze actief.’

Foto: Wessel Wierda
Tijdens de bezetting gaat een groep in het zwart geklede mensen naar de bovenverdiepingen.

De reden dat zij maandagmiddag, in weerwil van de UvA-huisregels, volledig onherkenbaar waren (zelfs hun schoenen waren afgeplakt), is volgens Van de Visse voor het geval er een confrontatie met de politie dreigt. De vernielingen bij het kantoor van het College van Bestuur zouden kunnen komen door ‘boosheid’ over het eerdere optreden van agenten, denkt hij. Agenten die ‘door het CvB op de studenten’ zouden ‘zijn afgestuurd’.

 

Twee bijzondere figuren

Naast deze groep relschoppers, zijn er nog twee andere in het zwart gehulde figuren die in het bijzonder de aandacht trokken in het ABC-gebouw - zonder afgeplakte schoenen. Op filmpjes is te zien hoe zij via de fietseningang REC-ABC betreden, om de tv-schermen in de hal kapot te slaan en de kleine kantine te vernielen. Daarbij maken ze onder meer gebruik van een bijlsteel.

Foto: Wessel Wierda
Plantenbakken worden omgegooid

Noah Pellikaan, voorzitter van de Centrale Studentenraad en actief betrokken bij de demonstraties, herkent hen niet als UvA-studenten. Het lijken hem eerder ‘dertigers’. Bovendien vindt hij dat ze niet bijdroegen aan waar het protest om draait, maar juist daarvan afleidden. 

 

Op sociale media wordt intussen druk gespeculeerd over wie deze figuren zijn. De UvA wijst enkel naar de politie. Die laat, bij monde van een woordvoerder, weten dat het onderzoek nog in volle gang is. Wel is er één aanhouding verricht. Of dat een van de in het zwart gehulde personen is (met of zonder afgeplakte schoenen) is vooralsnog onbekend.