Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Romain Beker
actueel

‘Walk-out’ op UvA ontaardt – opnieuw – in een bezetting

Wessel Wierda,
13 mei 2024 - 14:38

Een walk out van UvA-studenten en docenten op de Roeterseilandcampus, neemt ’s middags de vorm aan van een bezetting van het ABCD-gebouw. In het zwart gehulde mensen trekken het gebouw door. Binnen worden tenten opgesteld en plantenbakken omgegooid. Pers wordt geïntimideerd.

Enkele duizenden studenten en docenten – waaronder van de VU en HvA – verzamelen zich deze maandagochtend in een zogeheten walk-out op de Nieuwe Achtergracht om te demonstreren tegen het ‘disproportionele politie-geweld’ van afgelopen week, waar het UvA-bestuur hen aan blootgesteld zou hebben. Tevens laken zij de weigering van het UvA-bestuur om de banden met Israëlische instellingen te verbreken en het stilzwijgen van de universiteit over de situatie in Gaza.

 

Vanaf de brug, waar sprekers zich tot de studenten en docenten aan weerszijden van de gracht richten, klinkt meermaals het dringende verzoek aan het UvA-bestuur om af te treden: ‘We demand your resignation!’ Junior docent sociologie Sam Hamer, een van de organisatoren, staat achter die eis, maar betwijfelt of dat werkelijk effect zou hebben.

 

‘De mensen die in aanmerking komen om in een nieuw bestuur te zitten, zijn waarschijnlijk net zo onwelwillend als de huidige bestuursleden,’ zegt hij. Daarom pleit hij voor meer zeggenschap voor studenten en docenten op de universiteit.

Het lijkt er op dat de demonstranten serieus rekening houden met escalatie

Vernielingen

Rond kwart over één wordt de manifestatie grimmiger. Honderden demonstranten trekken het REC-ABCD met veel bombarie binnen. Een aantal demonstranten, volledig in het zwart gehuld, trekken de bovenverdiepingen van gebouw-ABCD door. Andere blijven in de hal, waar ze tenten opzetten, plantenbakken omvergooien en het nummer van een advocaat schreeuwen. Dat laatste is een voorzorgsmaatregel, leggen de demonstranten uit, ‘voor het geval ze gearresteerd worden’. Het lijkt er dus op dat de demonstranten serieus rekening houden met escalatie.

Anderhalf miljoen schade

Bij eerdere vernielingen door student-demonstranten is zo'n 1.5 miljoen schade geconstateerd door de UvA. Wie deze kosten zal gaan betalen, is nog niet bekend. Ook maandagmiddag vinden er vernielingen plaats.

Intussen wordt een journalist en cameraploeg van omroep PowNed door de demonstranten gemaand te vertrekken. Ook Al Jazeera en Nieuwsuur wordt het werk onmogelijk gemaakt. Alle pers is niet welkom, zo wordt met de megafoon omgeroepen. Even later wordt, onder groot vlaggenvertoon, opgeroepen tot een intifada.

 

Meerdere huisregels van de UvA zijn met voeten getreden. Vele demonstranten dragen gezichtsbedekkende kleding, er zijn vernielingen aangebracht en er worden leuzen gescandeerd, waaronder het vaak gewraakte ‘From the river to the sea, Palestine will be free’. Beveiliging is nergens te bekennen. Hoe de UvA hierop gaat reageren, is vooralsnog onbekend. Docenten en studenten in het bezette gebouw zijn inmiddels verzocht te vertrekken. De UvA heeft dat in REC-ABCD omgeroepen.