Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Kolle.
actueel

UvA kiest | Verkiezingen studentenraad van start

Dirk Wolthekker,
13 mei 2024 - 11:36

Vanochtend zijn de digitale stembussen geopend voor de jaarlijkse studentenraadsverkiezingen aan de UvA. De verkiezingen vallen in een turbulente tijd die wellicht de opkomst en de stembusuitslag kan beïnvloeden.

Op alle faculteiten kan deze week worden gestemd voor nieuwe facultaire studentenraden en een nieuwe Centrale studentenraad (CSR). Volgens een woordvoerder van het stembureau wordt er volop gestemd en zijn er vooralsnog geen technische problemen geconstateerd.

 

Op alle faculteit dingen één of meer partijen naar de gunst van de kiezer, van wie er steeds meer een internationale, niet-Nederlandse achtergrond hebben. Dat reflecteert zich inmiddels ook in de deelnemende studentenpartijen, waar tientallen internationals op de lijsten staan.

 

Nieuwe CSR

De verkiezingen vallen precies in de week nadat de Centrale studentenraad het aftreden heeft geëist van het College van Bestuur naar aanleidingen van de grootschalige protesten en het politie-ingrijpen van afgelopen week. Of die eis nog realistisch is, is de vraag, nu het collegejaar op zijn einde loopt en er na de zomervakantie een nieuwe CSR aantreedt.

 

Vorig jaar noteerde elke faculteit relatief hoge opkomstcijfers en de opkomst bij de Centrale studentenraad (CSR) was zelfs 16 procent. Het lijkt laag – en het is ook laag – maar in vergelijking met de jaren ervoor was het een flinke stijging, die vooral te danken leek aan de deelname van de internationals. Of die trend zich doorzet, zullen we volgende week zien, als de uitslag bekend wordt gemaakt.

 

Getrapt

De samenstelling van de CSR verloopt getrapt. De raad telt veertien zetels, waarvan zeven direct worden gekozen. De andere zeven zetels worden afgevaardigd door de facultaire studentenraden, waarbij (in beginsel) elk van de zeven facultaire studentenraden één lid afvaardigt naar de CSR. En zo komt men dan op een raad van veertien leden, die uit zijn midden eind juni een bestuur kiest. Komende woensdag komt Folia met een tussenstand van de opkomst. De uitslag van de verkiezingen wordt bekend gemaakt op 22 mei in de Muziekzaal van Crea.

 

De digitale stembureau’s zijn geopend van 13-17 mei. Check hier.