Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Stefan Johnson
actueel

Dit gebeurde er vannacht in het tentenkamp op Roeterseiland

Irene Schoenmacker,
7 mei 2024 - 12:07

Dinsdagmorgen likt de UvA haar wonden na de demonstratie op Roeterseiland die eindigt met een ontruiming rond drie uur ’s nachts, ondanks oproepen vanuit UvA-medewerkers en studenten om dit niet te doen.

Het tentenkamp wordt rond het middaguur op de campus bij Roeterseiland opgetuigd. Gedurende de dag komen er steeds meer tenten bij, tot er tientallen staan. Er wordt met (Palestijnse) vlaggen gezwaaid en twee bruggen worden gebarricadeerd, maar wel op zo’n manier dat in eerste instantie mensen nog doorgang kunnen vinden.
 
De demonstranten zouden bestaan uit studenten van de UvA, VU en het Amsterdam University College (AUC). Ze eisen dat de UvA transparant is over de banden met Israëlische instituties en bedrijven, inclusief onderwijsinstellingen. Daarnaast willen ze dat de UvA alle banden verbreekt met zowel Israëlische bedrijven als Israëlische instituties. In de middag worden er leuzen geroepen, wordt er getrommeld en worden er toespraken gehouden.
 
Er komt veel media op het protest af. Een verslaggever van de Telegraaf wordt toegezongen (“Every time the media lies / another child in Gaza dies”). Minister Yesilgöz-Zegerius twittert daarop dat ze het ‘onbestaanbaar’ vond dat een journalist wordt verhinderd zijn werk te doen.

Foto: Stefan Johnson

Bivakmutsen
Rond 20.30 breken er ongeregeldheden uit, wanneer een aantal mannen met bivakmutsen en motorhelmen het terrein opkomen met fakkels en er een gevecht uitbreekt. De indringers worden door de demonstranten naar buiten gewerkt.
 
Middels een petitie die in de avond wordt gestart en inmiddels meer dan zevenhonderd keer is ondertekend door medewerkers van verschillende universiteiten, waaronder de UvA, wordt bezorgdheid geuit over een mogelijk politieoptreden, zoals bij eerdere demonstraties gebeurde.
 
Via megafoons wordt er informatie over het kamp verspreid. Meerdere malen wordt er benadrukt geen geweld te gebruiken. De bakstenen die eerder werden gebruikt om ervoor te zorgen dat de tenten niet wegwoeien, worden later op de avond ingezet om de barricaden te verstevigen. Diezelfde stenen zorgen er volgens de politie juist voor dat de bezetting later op de avond ‘een gewelddadig karakter’ krijgt.
 
De politie houdt gedurende de middag en avond de boel in de gaten, maar grijpt lang niet in. In de avond werd via X opgeroepen niet naar Roeterseiland te komen. In de loop van de nacht was ook de mobiele eenheid ter plaatse en werd het onrustig, volgens de politie op X. Demonstranten zouden geweld gebruiken tegen de politie. ‘Inzet van de politie is noodzakelijk om de orde te herstellen,’ aldus de politie op X.

Pas rond 5.23 vanmorgen geeft de politie aan dat de rust is wedergekeerd

Bulldozer
Op filmpjes die rondcirculeren is te zien dat rond drie uur in de ochtend een bulldozer de barricaden probeert te ontmantelen. Demonstranten gooien met objecten. Op andere filmpjes is te zien hoe de ME de wapenstok gebruikt om op groepjes studenten in te slaan en het schild om de demonstranten terug te dringen. Tentjes worden door ME’ers omver geschopt.
 
Pas rond 5.23 vanmorgen geeft de politie aan dat de rust is wedergekeerd. Er zouden 140 mensen zijn aangehouden.
 
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf noemt het op X ‘triest om te zien dat ingrijpen van de politie bij de UvA nodig was om de veiligheid te borgen’. Volgens hem zijn universiteiten ‘bij uitstek plekken voor debat en dialoog’. Daarbij hoort het ‘uiten van onvrede en emoties’, maar ‘doe dat op zo’n manier dat het voor iedereen veilig is en voelt’.
 
Op X uiten veel UvA-medewerkers hun ongenoegen over het hardhandige optreden van de politie. Er is onvrede over het feit dat de UvA geen bericht stuurt over ‘de inzet van geweld’ tegen studenten.