Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sara Kerklaan
actueel

Update | Pro-Palestina-demonstranten ‘kiezen bewust voor escalatie’ met tentenkamp op REC

Jip Koene,
6 mei 2024 - 13:38

Maandag hebben zo’n honderd studenten het veldje van de Roeterseilandcampus bezet. De demonstranten plaatsten tenten en zeggen niet weg te gaan totdat de UvA hun eis met betrekking tot een volledige academische boycot van Israëlische instituten heeft ingewilligd.

De eerste studenten arriveerden rond het middaguur op het veldje bij Roeterseiland, in de volksmond ook wel Roetersweiland genoemd. Er werden tenten opgezet en de twee bruggen werden gebarricadeerd met grote pallets. Toegang is nog wel mogelijk vanaf de andere kant.
 
De demonstranten eisen dat de UvA transparant is over de banden met Israëlische instituties en bedrijven, inclusief onderwijsinstellingen. Daarnaast willen ze dat de UvA alle banden verbreekt met zowel Israëlische bedrijven als Israëlische instituties.
 
Ook willen de demonstranten dat de UvA zich uitspreekt over de situatie in Gaza. ‘Al zeven maanden zijn we getuige van een genocide in Gaza,’ zegt een van de demonstranten. ‘En zeven maanden lang hebben de universiteiten gedaan alsof ze neutraal waren en niets gedaan hebben. Daarom kiezen we nu bewust voor escalatie.’

‘Ik vraag me af hoelang de studenten blijven kamperen’

Rondom de demonstranten staan studenten en UvA-medewerkers. Ook staan er enkele agenten op de nabijgelegen brug, maar ze grijpen vooralsnog niet in,
 

Enkelen uiten hun steun door leuzen als “Brick by brick, wall by wall, occupation has to fall” mee te scanderen of te klappen. ‘Ik vind het erg belangrijk dat hier aandacht aan wordt besteed, ook landelijk’, zegt een UvA-medewerker, die liever niet met naam en toenaam wil worden genoemd. ‘Ik vraag me af hoelang de studenten blijven kamperen.’
 
Enkele studenten aan de waterkant trekken zich weinig aan van het protest. ‘Het verloopt vredig en er is geen sprake van agressie.’

 
Afgelopen maanden werd er meermaals geprotesteerd, onder meer bij Roeterseiland, Oudemanhuispoort, Science Park en Amsterdam University College. Hierbij werden ook enkele studenten gearresteerd.

 

Update 15.18 uur:

De UvA geeft aan dat overnachten niet mogelijk is. Wanneer dat wel dreigt te gebeuren, wordt de politie gewaarschuwd en wordt er aangifte gedaan. Vooralsnog worden de tenten en demonstranten gedoogd. Het is nog niet duidelijk op welk tijdstip de UvA tot actie zal overgaan. CSR-voorzitter Noah Pellikaan, ook aanwezig bij het protest, verwacht dat dit in de avond zal zijn. Volgens hem staat het recht op protest aan de UvA onder druk. 

 

Volgens berichten op Twitter is er rond 18.00 uur ook een solidariteitsactie gepland voor medewerkers, om steun te betuigen aan de protestactie van de demonstranten. 

 

Update 15.40 uur:

Verschillende Maagdenhuisbezetters uit 2015 zijn inmiddels ook gesignaleerd op het grasveld van de REC. De tweelingbroers Arthur en Jarmo Berkhout hielden zittend een toespraak. Ook toenmalig bezetter Harriet Bergman sprak de demonstranten toe. Daarbij ging het niet alleen over Palestina, maar ook over studentendemocratie.  

 

Foto: Sara Kerklaan