Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Toon Meijerink
actueel

Luide Palestinademonstratie trekt door bibliotheek REC E: ‘We zullen niet stil zijn!’

Toon Meijerink ,
19 april 2024 - 16:17

Vrijdag tussen één en twee uur ’s middags vond er een luide Palestinademonstratie plaats op de Roeterseilandcampus. Toen de demonstratie na een kwartier begon rond te trekken, volgde een confrontatie met de UvA-beveiliging. De demonstranten vervolgden daarna hun weg naar de bibliotheekgedeeltes van REC E. ‘We won’t be silent!’

Vanmiddag rond een uur of 13.00 namen circa vijftig studenten, waarvan zo’n vijftien met gezichtsbedekking, wederom zitting in REC A. Onder aanmoediging van een grote trommel schreeuwden zij om een ‘vrij Palestina’ en een einde aan ‘de genocide op Palestijnen’. Na zo’n vijftien minuten zouden zij gaan rondtrekken door de Roeterseilandgebouwen.

 

De studenten riepen dat het een ‘schande’ is dat de UvA banden aanhoudt met ‘Hebreeuwse universiteiten’, daarmee doelend op Israëlische universiteiten.Volgens de demonstranten werken immers enkele universiteiten mee aan onderzoek dat het Israëlische leger helpt.

 

Ook hielden de demonstranten meerdere borden op die pleitten voor de vrijlating van professor Nadera Shalhoub-Kevorkian van de Universiteit van Jeruzalem. Zij werd donderdag 18 april gearresteerd door de Israëlische politie op verdenking van ‘opruiing’. De hoogleraar had onder andere gesteld dat ‘zionisme moet worden afgeschaft’ en dat het veronderstelde seksuele geweld van Hamas mogelijk ‘een leugen’ van Israël was.

 

Confrontatie met beveiliging

Een kwartier hielden de demonstranten een gebruikelijke sit-in met enkele speeches in REC A, waarbij een enkele student met opgestoken middelvingers zijn weg door de lichamen baande. Vervolgens trok de stoet met vijftig man naar de eerste verdieping van REC A.

 

Maar een lopende, ongecontroleerde demonstratie wilden de vier aanwezige UvA-beveiligers niet toestaan. ‘Dit mag helemaal niet’, stelden ze. Een beveiliger kwam zodoende in een fysieke confrontatie met een demonstrant die de trap opliep. De beveiliger trok de man bij zijn jas en probeerde hem achteruit te duwen. Ook probeerde een beveiliger een Palestinavlag naar beneden te trekken. 

 

Uiteindelijk besloot de UvA-beveiliging niet verder op te treden. Zodoende konden de demonstranten doorlopen naar de vleugels van het REC A-gebouw. In tegenstelling tot bij eerdere demonstraties werden er dus geen arrestaties verricht. De politie was sowieso niet aanwezig.

Foto: Toon Meijerink
Met ‘zionism, apartheid, genocide’ bestempelen de makers de Israëlische staaat

Luidruchtige bibliotheek

Leuzen scanderend als ‘We are all Palestinians’ en ‘Students united’ trokken de demonstranten over de brug van de Nieuwe Achtergracht naar de kantine in REC E. De stoet vervolgde zijn weg naar de bovenverdiepingen van het gebouw waar de demonstranten oproer brachten in de bibliotheek. Ze liepen meerdere rondjes door de stille leerplekken, scanderend: ‘We won’t be silent!’. ‘Stelletje gekken’, zei een enkeling geïrriteerd richting de demonstranten. De meeste studenten trokken echter hun mobiel erbij om de tot nu toe unieke demonstratie in de bibliotheek te filmen. 

 

Iets na 14 uur besloot de leiding van de demonstratie dat het tijd was om de stoet te ontbinden. Op de brug werd er afscheid genomen en nog eenmaal door de megafoon omgeroepen dat ‘de strijd niet ophoudt voordat Palestina vrij is’.