Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Romain Beker
actueel

Gratis maandverband en tampons op vier UvA-locaties

Irene Schoenmacker,
15 april 2024 - 13:33

Op vier plekken op de UvA kun je vanaf nu gratis menstruatieproducten vinden. De CSR noemt het een ‘stap in de goede richting’ maar vindt zes dispensers voor de hele UvA nog te weinig én vindt dat ze vaker bijgevuld moeten worden. ‘De dispensers zijn nu steeds leeg.’

De wens voor gratis maandverband en tampons speelde al langer. Het was een nadrukkelijke wens van de huidige Centrale Studentenraad (CSR). De UvA zegt ‘achter het idee te staan dat menstruatieproducten een basisvoorziening moet zijn’ en dat ‘financiële status noch gender’ een beperking moet zijn voor de toegang tot de producten.
 
De dispensers zijn te vinden op Sciencepark, Roeterseiland, de Oudemanshuispoort en de Universiteitsbibliotheek en hangen bewust niet in het toilet maar erbuiten, zodat ze extra zichtbaar en toegankelijk zijn.
 
Noah Pellikaan, voorzitter van de CSR, noemt de nieuwe dispensers ‘een stap in de goede richting’, maar vindt dat er nog meer dispensers bij moeten. ‘Er zijn nu slechts zes dispensers voor de hele UvA. Voor een instituut met 43.000 studenten en 10.000 medewerkers is dit niet genoeg’, aldus Pellikaan.
 
Pellikaan zou willen dat er meer dispeners komen in de toekomst én dat ze regelmatig worden bijgevuld. ‘De dispensers zijn nu steeds leeg.’
 
Eerder kon je op allerlei UvA-locaties al menstruatieproducten krijgen voor 0,15 euro. Die kosten waren volgens de UvA nodig omdat de automaat anders geen uitgifte kan doen.

Lees meer over