Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Guillaume Périgois (Unsplash)
actueel

ERC advanced grants voor vijf UvA-onderzoekers, opnieuw veel beurzen naar Nederland

11 april 2024 - 12:00

De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft 23 advanced grants van maximaal 2,5 miljoen euro toegekend aan zeer ervaren onderzoekers van Nederlandse kennisinstellingen. Vijf daarvan gaan naar UvA-onderzoekers. Mogelijk volgen er nog meer toekenningen aan Nederlandse onderzoekers.

Het kleine Nederland sleept al jaren veel ERC-beurzen in de wacht. Vorig jaar viel het aantal toegekende advanced grants ineens een beetje tegen en stond Nederland met veertien toekenningen op de zevende plaats. Maar in de ronde van 2023 staat Nederland met 23 van de 255 toegekende beurzen weer in de top 4. Het moet alleen Duitsland (50 beurzen), het Verenigd Koninkrijk (42 beurzen) en Frankrijk (37 beurzen) laten voorgaan.

 

In totaal is er in deze ronde 652 miljoen euro verdeeld en de slaagkans van de aanvragers was bijna 14 procent.

 

UvA

Aan de UvA kregen vijf wetenschappers de ERC-beurs toegekend. Onder hen is universiteitshoogleraar geesteswetenschappen en AI Tobias Blanke die het onderzoeksgeld gaat gebruiken voor zijn onderzoek naar de culturele gevolgen van deep learning. Hoogleraar Critical Data Studies Stefania Milan gaat onderzoeken hoe gezichtsherkenning en digitale identiteitsysteem sinds de coronapandemie een onderdeel worden van bestuur.

 

Bij Amsterdam UMC kreeg internist-endocrinoloog en UvA-hoogleraar Max Nieuwdorp de beurs toegekent voor zijn onderzoek naar hoe alcoholproductie in de darmen samenhangt met hart- en vaatziekten. Socioloog Don Weenink gaat met het geld onderzoeken hoe mensen opeens gewelddadig kunnen worden. Tenslotte ontving Linda Amaral-Zettler, bijzonder hoogleraar Marine Microbiology de beurs via wetenschapsfinancier NWO voor haar onderzoek bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) naar de effecten van plastic afval in oceanen.

Vooralsnog gaan de meeste beurzen naar de beide Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut

Voorlopig

Te toekenningen zijn nog voorlopig, want het Verenigd Koninkrijk doet sinds de Brexit eigenlijk niet meer mee met het Europese onderzoeksprogramma. Daarom krijgen de uitverkoren wetenschappers van Britse universiteiten de beurs alleen uitgekeerd als ze die meenemen naar een onderzoeksinstelling in een land dat wél deelneemt. In 2024 vervalt die beperking, als het VK weer aanhaakt.

 

Als ze niet overstappen naar een ander land krijgen ze de ERC-beurs dus niet. Wel ontvangen ze dan een vergelijkbare beurs van de Britse overheid, die de selectie door de ERC is blijven erkennen.

 

Reservelijst

Dan valt er Europees beurzengeld vrij dat doorschuift naar de reservelijst van onderzoekers die net buiten de boot vielen. Mogelijk profiteren ook Nederlandse instellingen hiervan. Vooralsnog gaan de meeste beurzen naar de beide Amsterdamse universiteiten, de Universiteit Utrecht en het Nederlands Kanker Instituut.

 

Elk jaar verdeelt de ERC beurzen onder jonge onderzoekers (starting grants van maximaal 1,5 miljoen euro), ervaren onderzoekers (consolidator grants van 2 miljoen euro) en toponderzoekers (advanced grants van 2,5 miljoen euro).

 

De beurzen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse veni-, vidi- en vici-beurzen uit het Talentprogramma van onderzoeksfinancier NWO, al zijn de Europese beurzen wel hoger.

 

Advanced grants 2023

 

Vrije Universiteit Amsterdam

4

Universiteit van Amsterdam

3

Universiteit Utrecht

3

Nederlands Kanker Instituut

3

Radboud Universiteit

2

NWO-Instituten

2

KNAW

1

Universiteit Twente

1

TU Eindhoven

1

Universiteit Maastricht

1

Universiteit van Amsterdam AMC

1

Universitair Medisch Centrum Utrecht

1

Totaal

23