Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Nieuwe vernielingen bij AUC: barsten in ruit, gevels weer beklad

Wessel Wierda,
8 april 2024 - 16:14

Twee barsten ontsieren maandagochtend de ruit van het Amsterdam University College. Ook staan er nieuwe bekladdingen op de plint van het gebouw. ‘Tegen vernielingen sta je relatief machteloos.’

Na een uiterst onrustige week op de campus van het Amsterdam University College (AUC) – dagelijkse pro-Palestinademonstraties, afgelastte colleges en tentamens, bijkans twintig arrestaties – is het tijd voor scherven rapen. En niet alleen in overdrachtelijke zin, zo blijkt maandagochtend bij de ingang.

 

In de ruit van het AUC-gebouw zitten namelijk twee barsten, een grote en een wat kleinere. Waarschijnlijk ontstaan door geworpen stenen, denkt Marcus Smit, hoofd van de communicatieafdeling van het AUC. Gezien de grootte en diepte van de barsten een aannemelijk scenario.

 

Aan de andere zijde van de ingang staan nieuwe leuzen op de muur geklad. In hetzelfde handschrift als bij de eerdere bekladdingen op het gebouw, leest men: ‘You endorse police violence’ en ‘Racist institute.’. Menig student maakt er, tussen de bedrijven door, even snel een foto van. Gaan we weer, hoor je een aantal van hen denken.

Foto: Wessel Wierda
De barsten in de ruit van het AUC-gebouw

Bijeenkomsten met studenten

Of de actievoerders van afgelopen week achter het vandalisme zitten, is niet met zekerheid te zeggen. Plausibel is het wel, temeer omdat een eveneens nieuwe tekst op de zijgevel van het gebouw andermaal de oorzaak van de recente onvrede benadrukt: ‘So, then: you do not support Palestine’. De actievoerders gaven eerder te kennen dat de UvA en de VU volgens hen de ‘voortdurende genocide op het Palestijnse volk onder het apartheidsregime’ moeten veroordelen en dat de universiteiten de banden zouden moeten verbreken met Israëlische instellingen.

 

Maar dít is daarvoor beslist niet de manier, vindt Smit. Vernielingen zijn allerminst een ‘open gesprek met interactie’. Hij noemt het ‘heel vervelend’ en ‘verschrikkelijk’ wat er is gebeurd, want ‘tegen vernielingen sta je relatief machteloos’. Er zal (weer) aangifte worden gedaan bij de politie.

 

Tegelijkertijd probeert het AUC uit alle macht initiatieven op touw te zetten om de discussie over de oorlog in Gaza alsnog in goede banen te leiden. Onder meer – ‘we hebben er ontelbaar veel’– via bijeenkomsten met studenten en docenten, zegt Smit, en gesprekken met de studentenraad.

 

De-escalatie

Om de ‘voorgestelde onderhandeling met de demonstranten’ te vergemakkelijken, hebben een aantal docenten van de faculteit AUC-decaan Martin van Hees opgeroepen om geen politie meer in te zetten bij eventuele nieuwe demonstraties. In de hoop op enige de-escalatie. Hoe zij daar na deze nieuwe vernielingen tegenover staan, is nog onbekend.

 

De aanwezige receptioniste, wier werkplek grenst aan het getroffen raam, voelt zich nog wel veilig op de campus, laat ze desgevraagd weten. Dat de bekladdingen op de gevel en de vernieling van het raam gelijktijdig plaatsvonden en in het verlengde liggen van de recente demonstraties, is voor haar een zekerheid. Verder blijft ze er opvallend nuchter onder: ‘Zolang ze mij maar niet raken ...’