Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jamie NCPN
actueel

Hoe het gesprek met NAVO-militair Rob Bauer onmogelijk werd gemaakt

Wessel Wierda,
28 maart 2024 - 15:33

Demonstranten frustreerden dinsdag een publiek toegankelijk gesprek met Rob Bauer, hoogste militair binnen de NAVO, bij Room for Discussion. Onacceptabel, vindt de UvA. Hoe kijken de hoofdrolspelers terug op de gang van zaken?

Een simpele werkkamer op de UvA, luxaflex half omlaag en geen publiek. Het leeuwendeel van het gesprek tussen Rob Bauer en Room for Discussion vond dinsdagmiddag in een afgesloten ruimte plaats. En niet zoals gebruikelijk in de open hal van REC E.

 

Dat bleek algauw de enige optie te zijn, nadat demonstranten een open gesprek met Bauer onmogelijk hadden gemaakt. ‘Wat jammer is,’ reflecteert Bauer, ‘is dat er eenzijdig geschreeuw plaatsvond, en dus geen dialoog,’ Hij was graag in gesprek gegaan met de demonstrerende studenten, gaf hij aan, ‘maar daar waren ze niet in geïnteresseerd’. 

 

Wat is er precies gebeurd?

 

Het aangekondigde gesprek met NAVO-militair Rob Bauer vond plaats in het kader van de lustrumserie van Room for Discussion, dat dit jaar vijftien jaar bestaat. Al bij de bekendmaking van zijn komst, ontstonden er plannen om het gesprek te verstoren, zegt geschiedenisstudent Rafael namens een aantal demonstranten, ‘vredesdemonstranten’ naar eigen zeggen. Hem uitnodigen zou ‘een discutabel besluit’ zijn, volgens Rafael, vanwege de rol die de NAVO speelt bij het ‘militariseren van de maatschappij’ en het ‘laten escaleren van oorlog en conflict’.

 

Van meet af aan was het doel van de demonstranten om hem het spreken onmogelijk te maken, laat Rafael weten, omdat ‘de NAVO geen platform zou mogen krijgen op de UvA’. Een bezwaar dat vorig studiejaar ook al de kop opstak toen voormalig CEO van Shell Jeroen van der Veer langs zou komen voor een interview bij Room for Discussion. Ook toen had de boodschap van de activisten effect: na bedreigende berichten op Instagram, gelastte Van der Veer het gesprek op de UvA af.

Foto: Jamie NCPN
Na een aantal minuten werd het gesprek met Rob Bauer in REC E verstoord.

Door dit soort precedenten – denk ook aan de commotie rondom de komst van psycholoog Jordan Peterson, een paar jaar terug – zijn de organisatoren van Room for Discussion steevast beducht op acties van studenten. ‘We zijn altijd voorbereid op demonstraties,’ zegt Jonathan Kellogg-De Cock Buning. Hij was afgelopen dinsdag een van de twee interviewers. Van tevoren bracht hij zijn gast op de hoogte van het feit dat er een demonstratie zou kunnen plaatsvinden tijdens het gesprek. Dat vond Bauer geen probleem: de NAVO-militair heeft wel voor hetere vuren gestaan.

 

De verrassing zat ‘m echter in het feit dat de demonstranten het gesprek überhaupt niet meer door wilden laten gaan, zegt Kellogg-De Cock Buning. Hij deed nog een aantal vergeefse pogingen de boel tot bedaren te brengen en het gesprek voort te zetten. Maar het gejoel bleef aanhouden.

 

Scanderen
Welke leuzen er gescandeerd zouden worden, werd ruim van tevoren afgestemd. ‘Een andere die ik ook altijd leuk vind is: ‘Save the planet, stop the bombs,’ zo bediscussiert een van de demonstranten de actie. Uiteindelijk kwamen leuzen als ‘Free, free Palestine’ en ‘NAVO, schande, bloed aan je handen’ vaak voorbij en was er een vlag zichtbaar waarop stond: ‘Students against NATO. Imperialisme = terrorisme.’ Opvallend was dat Room for Discussion het ook even moest ontgelden, ‘Fuck Room for Discussion’ werd er gescandeerd.

 

Rafael wil niet met zijn achternaam in dit artikel, omdat hij ‘niet weet welke maatregelen de UvA wil nemen tegen de demonstrerende studenten.’ Op X kraakt de UvA de actie: ‘Niet academisch, een intellectueel zwaktebod en onacceptabel.’

 

Tekst gaat verder onder de tweet

Maar of er vervolgstappen worden ondernomen tegen de studenten of zelfs maatregelen getroffen om dergelijke demonstraties te voorkomen? ‘Dat blijft een lastige,’ aldus een woordvoerder van de UvA. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat we zo’n geluid laten horen op Twitter (nu X, red.) en aangeven dat dit niet de manier is.’  

 

De woordvoerder van de UvA noemt het ‘heel vervelend’ wat er is gebeurd en ‘teleurstellend voor de studenten die voor een gesprek met Bauer naar de UvA kwamen.’ Uiteindelijk stemde Bauer ermee in om het gesprek zonder publiek voort te zetten. Via YouTube is die conversatie terug te kijken - een verzachtende omstandigheid voor de studenten die speciaal naar het gesprek met Bauer in REC-E waren gekomen (om vragen te stellen).

 

Zo'n aanpassing van de opzet wil Room for Discussion liefst niet nog eens doorvoeren. Kellogg-De Cock Buning: ‘Open gesprekken, waar alle UvA-studenten naartoe kunnen om vragen te stellen, zijn cruciaal binnen een academische context.’ 

 

De achternaam van Rafael is bekend bij de redactie.