Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
actueel

UvA-gebouwen | Na de opwaardering is het J/K-gebouw klaar voor de – nabije – toekomst

Wessel Wierda,
27 maart 2024 - 13:26

De renovatie van het J/K-gebouw is bijna afgerond. Maar hoe lang het gebouw nog kan blijven bestaan, is maar zeer de vraag. Over tien jaar zou het gebouw zomaar eens ‘klaar, uitgeleefd’ kunnen zijn, aldus projectleider Paulus Hoogland.

Weinig plaatsen om te studeren, onoverzichtelijke gangen, geen horecafaciliteiten; jarenlang had het J/K-gebouw op de Roeterseilandcampus een ronduit slecht imago onder studenten. Het gebouw, oorspronkelijk bedoeld als les- en laboratoriumruimte voor natuurkunde en scheikunde, had zelfs iets griezeligs. Twee voormalige atoombunkers in de kelder – sommige studenten dachten dat het om isolatiecellen voor GGZ-patiënten ging – versterkten dat unheimische gevoel.

 

Een opwaardering van het J/K-gebouw moet dat beeld doen kantelen. Maar naast het verbeteren van de bezoekersbeleving is een renovatie simpelweg ook hoogstnoodzakelijk, stelt Paulus Hoogland, als projectmanager belast met de werkzaamheden rondom J/K. ‘Een aantal technische installaties zijn aan het einde van hun latijn. De gevel holt langzaam achteruit.’

 

Hoelang het J/K-gebouw nog kan blijven bestaan, is maar zeer de vraag. Hoogland schat zo’n tien, vijftien, misschien zelfs twintig jaar. Daarna is het gebouw wel afgeschreven, zegt hij, ‘klaar, uitgeleefd’.

 

Tot die tijd wil de UvA het gebouw echter graag nog blijven gebruiken. Het aantal studenten neemt elk jaar gestaag toe, dus er is prangende behoefte aan goed geoutilleerde studie- en collegeruimtes op de UvA. Hoe zorgen Hoogland en zijn team ervoor dat het verouderde J/K-gebouw in die behoefte kan voorzien op een manier die volledig voldoet aan de eisen van de nieuwe tijd?

 

Espressobar en genderneutrale toiletten

Hoogland wijst naar boven, in zijn werkkamer. ‘Hier hangen ze al,’ zegt hij. Nieuwe LED-lampjes. Elke ruimte in het J/K gebouw zal deze vorm van verlichting ingebouwd krijgen in het plafond, vertelt hij. Er zit een snellere bewegingssensor in, waardoor de lampen direct uitgaan als iemand de ruimte verlaat. Dat betekent geen last meer van nodeloos lang aanblijvende lichten – ‘fijn voor de buren’ – en bovendien een duurzame oplossing.

Foto: Romain Beker
Espressobar in J/K

Aan de muur heeft Hoogland foto’s opgeplakt die een impressie geven van hoe het J/K-gebouw er uiteindelijk uit moet komen te zien. Veel is al verwezenlijkt. Binnen onder meer de nieuwe espressobar van Coffee-star en cateraar Cirfood, de genderneutrale toiletten (in navolging van het Amsterdam University College) en het compartiment voor de beveiliging. Buiten de opvallende blauwe luifel, een nieuw bordes en een oprit voor rolstoelgebruikers.

 

Voorheen konden bezoekers het JK-gebouw via de zijgevel of (tijdelijk) via de Valckenierstraat betreden, maar inmiddels is de ingang verplaatst naar de Nieuwe Achtergracht. Statig, naar de grachtzijde dus, in overeenstemming met het ruimtelijke ontwerp van de rest van de campus (Crea, REC ABCD en -E) – een wens van de UvA, aldus Hoogland. Zo wordt het exterieur van het J/K-gebouw langzaam maar zeker ingepast in de publieke ruimte.

 

Fitnessruimte

Ook is er een nieuwe hoorcollegezaal gerealiseerd voor negentig personen. Dit is zaal TB.39. Saillant detail is dat hier de oorspronkelijke houten vloer van de voormalige werkplaats bewaard is gebleven. In de hoogbouw volgen nu nog een aantal onderwijszalen in de slotfase van het project. In het souterrain, dat tot voor kort geen enkel licht binnenliet en daardoor wat benauwend overkwam, zijn onlangs 41 ramen geplaatst.

 

Waar géén licht naar binnen schijnt, maar wél ruim zeshonderd vierkante meter beschikbare ruimte over is, opent het Universitair Sportcentrum (USC) naar alle verwachting een fitnessruimte. Een langgekoesterde droom van de USC-leiding: een eigen sportfaciliteit op de Roeterseilandcampus – met zo’n 23.000 studenten per slot van rekening het epicentrum van de UvA.

 

En de twee nucleaire bunkers? ‘Het is bijzonder dat ze er nog zitten, maar je kan er niet zoveel mee,’ aldus Hoogland. Ze zijn nu tijdelijk in gebruik als opslagruimte.