Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Jip Koene
actueel

Pro-Palestina demonstraties blokkeren onderwijs en tentamens bij AUC

26 maart 2024 - 14:11

Sinds maandag kunnen colleges en tentamens aan het Amsterdam University College (AUC) deels niet doorgaan vanwege voortdurende blokkades van pro-Palestina demonstranten. De brug en ingangen werden al verschillende malen geblokkeerd en politie rukte meerdere malen uit.

Een groep van zo’n vijftig pro-Palestina demonstranten versperden dinsdagochtend de ingang en de brug van het AUC. Ze protesteren al maanden en eisen een academische boycot van Israëlische instellingen. De politie was aanwezig, de sfeer gespannen. Vijf demonstranten zouden zijn gearresteerd.
 
‘De UvA moet stoppen met het onderdrukken van protesten door middel van dergelijke acties’, aldus een van de aanwezige actievoeders. ‘Voor Oekraïne en Black Lives Matter was het geen probleem, waarom nu wel?’
 
Rond half een volgde er nog een bijeenkomst buiten waarbij de studentenraad, studenten en docenten samenkwamen om de situatie te bespreken. Bij sommigen heerst de verslagenheid over de inzet van de politie. Ook zijn er zorgen over ‘de academische vrijheid’ en of alle meningen en opvattingen nog wel mogen worden geuit aan de UvA. 

‘We zijn diep verontrust door de gebeurtenissen vandaag’, schrijft AUC-dean Martin van Hees

Ook maandag maakten de demonstranten onderwijs onmogelijk. Examens en colleges konden ook die dag niet doorgaan, schrijft dean Martin van Hees in een mail aan studenten en medewerkers van het AUC. Ook toen moest de politie eraan te pas komen om de blokkade te doorbreken en werden er enkele demonstranten gearresteerd.
 
Volgens de dean is niet bekend om hoeveel studenten het maandag ging en of ze aan AUC studeren. Dit komt mede doordat de demonstranten hun gezicht bedekken, waardoor identificatie lastig is. De demonstranten spreken in een mail van vijf demonstranten die maandag zijn gearresteerd, na ‘bruut meegesleept, geslagen en geboeid’ te zijn. Op een video is te zien hoe enkele demonstranten in een busje worden afgevoerd.
 
‘We zijn diep verontrust door de gebeurtenissen vandaag’, schrijft Van Hees in een Engelstalige mail. ‘Hoewel we het recht om te protesteren in Nederland respecteren, zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Een blokkade van onderwijsfaciliteiten vinden we onacceptabel.’
 
AUFP
De demonstranten hebben zich verenigd onder de naam AUFP. Op hun Instagram-pagina kondigen ze voor de rest van de maand maart acties aan. Ook is er een document rondgemaild met informatie over het doel van de acties. Die zijn volgens het document ‘niet persoonlijk’, maar juist gestoeld ‘op de fundering’ die door AUC is gelegd. ‘Wij geloven dat als we kritische en geëngageerde studenten willen zijn, we onze ogen niet kunnen sluiten voor de bezetting van Palestina en de onverschilligheid van ons eigen instituut tegenover dit onderwerp.’

De demonstranten willen dat de UvA en de VU de ‘voortdurende genocide op het Palestijnse volk onder het apartheidsregime’ veroordelen

Ook de eisen van de demonstranten worden genoemd. Zo wil men dat de UvA en de VU de ‘voortdurende genocide op het Palestijnse volk onder het apartheidsregime’ veroordelen. Daarnaast willen de demonstranten dat de universiteiten ‘de banden verbreken met Israëlische instellingen’ met daarnaast een ‘volledige academische boycot van Israëlische universiteiten’. Tot slot eist AUFP dat er een ‘einde komt aan de onderdrukking van politieke en culturele uitingen in solidariteit met het Palestijnse volk’. Volgens de demonstranten wordt hun het recht op demonstratie ontzegd en stuurt het management de politie op de betogers af.
 
Afgelopen maanden werd het pand ook meerdere malen beklad met leuzen als ‘Please, please boycott’ en ‘I’ll stop if you boycott’.
 
Dean Van Hees doet in zijn mail, ‘een dringend beroep’ op degenen die ‘betrokken zijn bij het organiseren van deze blokkades’ om ‘de belemmering van het onderwijs te stoppen’ en ‘daarmee verdere escalatie’ te helpen voorkomen, schrijft hij. De mail heeft hij ondertekend met ‘AUC decentral crisis team’.