Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Christian van Elven
actueel

Politiek gehannes met studierente en expatregeling

Hoger Onderwijs Persbureau,
19 maart 2024 - 15:58

Gaat de studierente voor ‘pechstudenten’ omlaag of toch niet? En waar komt het geld dan vandaan: gaan expats werkelijk meer belasting betalen? De politiek is zich aan het bezinnen.

Het was verkiezingstijd en de Tweede Kamer nam een besluit: voor studenten van het leenstelsel moest de rente op studieschulden omlaag. Dat werd betaald uit een versobering van de expatregeling, die buitenlandse kenniswerkers een belastingvoordeel geeft.

 

Het was een idee van Pieter Omtzigt, die twee vliegen in één klap wilde slaan: minder migratie en een betere tegemoetkoming aan studenten die sinds 2015 de basisbeurs zijn misgelopen. Iedereen stemde ervoor, behalve de VVD.

 

Alleen: hoe regel je die renteverlaging? Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf stuurde de Tweede Kamer een brief met drie opties en wachtte daarna af. Hij legde de bal bij de Tweede Kamer.

‘Wij willen het aan de volgende regering overlaten om een goede regeling voor deze pechgeneratie te treffen’

Afwachten
Maar de partijen bleven stil. ‘Wij willen het aan de volgende regering overlaten om een goede regeling voor deze pechgeneratie te treffen’, zei Tweede Kamerlid Rosanne Hertzberger (NSC) in januari.
 
D66 en SP opperden om een ‘Chinese muur’ rond het geld te zetten, zodat het in elk geval voor de zogenoemde pechgeneratie behouden zou blijven. Die motie werd verworpen door PVV, NSC, VVD en BBB.
 
Dat zijn de vier partijen die over de vorming van een nieuwe kabinet onderhandelen. Het kan nog even duren voordat ze eruit zijn, dus voor pechstudenten is het afwachten wat ze afspreken – en of het geld werkelijk hun kant op komt.
 
Expats
Dagblad De Telegraaf schreef er gisteren over en stipte ook de twijfels over de versoberde expatregeling aan. Die versobering staat namelijk ter discussie. Grote bedrijven als ASML balen ervan dat ze minder makkelijk expertise uit het buitenland hierheen kunnen halen.
 
Dus gaan sommige partijen schuiven. De Eerste Kamer was al kritisch. Senatoren van D66, CDA en BBB tikten hun eigen partijen op de vingers en meenden dat de aanpassing van de expatregeling de economie zou schaden.
 
Inmiddels gaan ook in de Tweede Kamer stemmen op om opnieuw te kijken. Een Kamerlid van BBB bijvoorbeeld wil het inperken van de expatregeling heroverwegen. De Kamer had dit besluit er niet ‘door moeten jassen’, zei hij op Radio1.
 
Internationale studenten
Overigens is het bedrijfsleven ook kritisch over het terugdringen van het aantal buitenlandse studenten dat naar Nederland komt, zoals ASML-topman Peter Wennink liet weten. Een deel van die studenten blijft nu immers in Nederland werken. Als de chipfabrikant hier geen geschikte werknemers kan vinden, dan moet het bedrijf ze elders zoeken, zegt hij.