Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens.
actueel

Naast Crea kampt ook Asva Studentenvakbond met tekorten

Dirk Wolthekker,
4 maart 2024 - 08:00

De begrotingsonderhandelingen tussen de medezeggenschap en het bestuur van de UvA zijn nog steeds niet afgerond, al is er ‘op hoofdlijnen’ van de begroting eerder al instemming gegeven door de gezamenlijke vergadering (gv) van de centrale studentenraad en centrale ondernemingsraad.

Studentenbetrokkenheid zou een onderdeel moeten zijn van de instemming op hoofdlijnen die de gezamenlijke medezeggenschap van de UvA heeft op de universitaire jaarbegroting. Dat schrijft de gv in een brief aan het college van bestuur van de UvA. En omdat studentenbetrokkenheid door de medezeggenschap wordt gezien als essentieel onderdeel van de relatie tussen de UvA en haar studenten, zou de UvA er ook meer geld voor over moeten hebben, menen studenten en medewerkers. Het gaat de medezeggenschap vooral om gesignaleerde tekorten bij studentenvakbond Asva en het cultureel centrum Crea.

 

Asva Studentenvakbond

Vorige week kwam al naar buiten dat cultureel centrum Crea tegen forse tekorten aankijkt en eigenlijk acht ton extra zou moeten krijgen om de exploitatie sluitend te krijgen. Ook Asva Studentenvakbond komt volgens de medezeggenschap flink te kort: jaarlijks zestig mille. Woningbouwcorporatie De Key is daar deels debet aan: de corporatie beëindigde vorig jaar ‘de jaarlijkse subsidie van 25.000 euro aan Asva’, aldus de gv. En dat terwijl Asva - rond de tweeduizend leden van UvA én HvA - juist meer zou willen betekenen voor veel meer studenten dan alleen die van UvA en HvA: de studentenvakbond wil ook studenten van het middelbaar beroepsonderwijs vertegenwoordigen. Last but nog least wil Asva de uurlonen van haar 25 medewerkers verhogen van 14 naar 16 euro per uur. Het zijn allemaal plannen die geld kosten, maar omdat dit er niet is vreest de medezeggenschap ‘dat medewerkers van Asva ontslagen moeten worden’. Er moet volgens de gv een bedrag van 100.000 euro bij om Asva weer financieel op de rit te krijgen.

‘Woningbouwcorporatie De Key beëindigde vorig jaar de jaarlijkse subsidie van 25.000 euro aan Asva’

Facultaire studentenraden

Volgens de medezeggenschap moeten ook de facultaire studentenraden meer geld krijgen om hun werk naar behoren te kunnen doen en moet er tenminste ‘een gestandaardiseerd minimumbedrag’ komen voor de raden. Volgens berekeningen van de medezeggenschap lopen de bedragen die de facultaire raden per student krijgen behoorlijk uiteen: van 4,12 euro per student bij Geneeskunde tot slechts 0,75 euro per student bij de FMG. Omdat de verschillen tussen de faculteiten groot kunnen zijn, en afhangen van de onderhandelingscapaciteit van elke individuele facultaire studentenraad, moet er een minimum bedrag komen van tien mille per facultaire studentenraad, meent de medezeggenschap.

 

De medezeggenschap wil ook dat er meer studieadviseurs komen, al wordt daar door het College van Bestuur wel aan gewerkt. Bij een aantal opleidingen is de beschikbaarheid van die adviseurs ‘nog steeds een probleem,’ schrijft de gv. Het UvA-bestuur heeft een audit laten uitvoeren naar de beschikbaarheid en toegankelijkheid van studieadviseurs. De uitkomst daarvan is nog niet bekend.