Promovendi zijn ondervertegenwoordigd in de facultaire ondernemingsraden van de UvA en daar moet verandering in komen, vindt de Centrale Promovendiraad, een adviesorgaan van het UvA-bestuur. De promovendi gaan daarom met een eigen promovendi-lijst deelnemen aan de verkiezingen in de derde week van april.
Van de negenduizend UvA-medewerkers zijn drieduizend bezig met een promotieonderzoek. Toch maken die promovendi nauwelijks deel uit van de zeven facultaire ondernemingsraden en de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de UvA. Daar moet verandering in komen, vinden Wenwen Guan, voorzitter van de Centrale Promovendiraad (CPC), en Njal van Woerden, bestuurslid van de COR.
Van Woerden: ‘Als deze grote groep beter vertegenwoordigd zou worden in de ondernemingsraden werkt dat twee kanten op. Én bestuurders en decanen weten beter wat er speelt onder promovendi, én promovendi kunnen UvA-beleid “bijsturen” en hun standpunten inbrengen.’ Met een eigen lijst waar louter promovendi op staan is dat gemakkelijker dan wanneer promovendi zijn ondergebracht onder een algemene kieslijst van UvA-medewerkers die bijvoorbeeld lid zijn van vakbond FNV, is de gedachte.
Handen vol
Lid zijn van een van de ondernemingsraden van de UvA is vaak een tijdrovende klus, reden waarom promovendi er vaak geen tijd voor hebben, want ze hebben hun handen vaak vol aan onderzoek en onderwijs, vooral in het eerste jaar. Ook promotiebegeleiders en promotoren zijn er zijn niet altijd gecharmeerd van promovendi die in een ondernemingsraad gaan zitten, omdat het ten koste kan gaan van de tijd voor onderzoek.
Daarnaast worden leden van de ondernemingsraad voor drie jaar gekozen en aangezien het promotietraject in de regel vier jaar duurt en een promovendus vaak pas later in dat traject aan de medezeggenschap deelneemt, is de kans vaak klein dat een promovendus een volle termijn van drie jaar af kan maken.
Van 8 tot en met 12 april 2024 vinden de driejaarlijkse ondernemingsraadverkiezingen plaats. Alle stemgerechtigde medewerkers van de UvA kunnen dan stemmen op de ondernemingsraad van hun eigen faculteit. De zeven facultaire raden en de centrale eenheden (GOR) sturen elk twee afgevaardigden naar de Centrale ondernemingsraad (COR).
Promovendi-kieslijst
Dat laatste bezwaar willen Guan en Van Woerden omzeilen met een eigen kieslijst voor promovendi. Wanneer een promovendus in de ondernemingsraad de driejarige termijn niet kan afmaken omdat zijn contract voortijdig afloopt, kan een andere promovendus op de lijst die plek overnemen en dezelfde issues weer oppakken. ‘Dat maakt het hopelijk ook een stuk aantrekkelijker voor promovendi om zich kandidaat te stellen voor een van de ondernemingsraden,’ zegt promovendus Pim van Leeuwen die zich al heeft opgegeven voor de promovendi-kieslijst van de bètafaculteit (FNWI).
Een eigen kieslijst voor promovendi zou ook moeten zorgen voor meer bekendheid van de ondernemingsraad bij promovendi. Van Leeuwen: ‘Via een eigen kieslijst kunnen promovendi in het begin van hun promotietraject bekend raken met de medezeggenschap. Ook moet breder bekend worden dat je voor deelname aan de medezeggenschap een vergoeding krijgt en het niet ten nadele werkt van je PhD, maar dat het juist een manier is om jezelf te ontwikkelen.’
Financiële compensatie
De Centrale Promovendiraad is al een tijd bezig om deelname aan de medezeggenschap haalbaarder te maken voor promovendi. Ook het UvA-bestuur schaart zich hierachter: het bestuur liet afgelopen januari al weten in een brief aan de decanen (zie onderaan het artikel) dat men graag wil dat promovendi deelnemen aan ondernemingsraden en dat promotoren en begeleiders de mogelijke wens van promovendi om deel te nemen aan de medezeggenschap ‘niet moeten blokkeren’.
Ook benadrukt het CvB in de brief dat de financiële compensatie die voor UvA-medewerkers in de medezeggenschapsraad geldt, ook geldt voor promovendi. Een promovendus kan die compensatie gebruiken om een onderzoeksassistent in te huren voor onderwijstaken of hulp bij het onderzoek, zoals het uitwerken van transcripties. Ook kan – als het contract dat toelaat – het contract van de promovendus verlengd worden met de dagen die hij of zij aan de medezeggenschap besteedt.
Campagne
Om de kieslijsten onder de aandacht te brengen voeren promovendi momenteel een kleine campagne in nieuwsbrieven, ze gaan langs bij de facultaire promovendiraden en houden praatjes bij (werk)overleggen van afdelingen. Uiterlijk 18 maart moeten de promovendi-kieslijsten klaar zijn met zo veel mogelijk kandidaten. Van Leeuwen: ‘Idealiter zou op elke faculteit een promovendi-lijst mee moeten doen met minstens vijf kanididaten. Of dat lukt zal moeten blijken. We hopen met de promovendi-kieslijst van de FNWI te kunnen fungeren als springplank voor andere faculteiten.’