In academisch-cultureel debatcentrum Spui25 is gistermiddag het Madame de Staëlfonds gelanceerd, speciaal bedoeld voor het ontwikkelen van creatief talent. Met het fonds worden literaire, muzikale, theatrale, visuele en andere creatieve bijdragen mogelijk gemaakt.
Met het fonds probeert Spui25 nieuwe donateurs te vinden om ook in een tijd van oplopende kosten ‘het academische te combineren met het culturele en andersom’, aldus Barbara Coolen, inhoudelijk leider van Spui25. Coolen: ‘Dankzij de structurele steun van de UvA en de twintig betalende partners, hebben we een solide financiële basis, maar die biedt door de gestegen kosten steeds minder ruimte voor het realiseren van de culturele component van onze programmering.’ Tijd dus om de financiële basis te verbreden.
Madame de Staël
Met als thema ‘de literaire salon 2.0’ is daarom gistermiddag in Spui25, het Madame de Staëlfonds opgericht, vernoemd naar de achttiende-eeuwse Frans-Zwitserse romancière, essayist en filosoof Germaine de Staël (1766-1817). De Staël, dochter van steenrijke Zwitserse ouders, organiseerde literaire salons in Parijs, werd uitgewezen door Napoleon Bonaparte en reisde daardoor rond in Europa, waar ze intellectuele contacten opdeed, zich bemoeide met de politiek en aanzienlijke invloed vergaarde.
‘Germaine de Staël bracht de crème de la crème van de Europese schrijvers, denkers en politici samen om te debatteren over literatuur, wetenschap, politiek en maatschappelijk relevante vraagstukken. Een mooie overeenkomst met de doeleinden van Spui25,’ zegt Coolen. Een uitgelezen figuur dus om een literair-cultureel fonds naar te vernoemen.
51 Staëlgenoten
Tijdens het evenement gistermiddag gaven diverse sprekers uit de literair-culturele kringen acte de presence, onder wie Margot Dijkgraaf (eerste directeur van Spui25), emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen en Maarten Asscher, die ooit in 2007 aan de wieg stond van Spui25. Om de pot met geld voor het Madame de Staëlfonds te spekken waren daarnaast potentiële donateurs uitgenodigd, want het fond is op zoek naar ‘51 Staëlgenoten’.
Coolen: ‘Naast een aantal founding fathers, zoeken we in totaal 51 Staëlgenoten – Germaine werd immers niet ouder dan 51 jaar. Zij steunen Spui25 jaarlijks met (minimaal) vijfhonderd euro gedurende minimaal vijf jaar. Twee keer per jaar organiseren we dan een bijzondere literaire salon voor het Staëlgenootschap, waar we op een bijzondere locatie met een aantal denkers een maatschappelijke kwestie verkennen.’