Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Wessel Wierda
actueel

Het World Fashion Centre is veel meer dan een modieus gebouw

Wessel Wierda,
31 januari 2024 - 17:14

Het World Fashion Centre (WFC) is naar verluidt het grootste modehandelscentrum ter wereld. Maar je kunt er ook naar de tandarts, sporten, bedrijfsruimtes huren en uiteten. In deze ‘stad in een stad’ neemt de UvA sinds 2013 tentamens af.

Je zou er een leven kunnen besteden, in het World Fashion Centre (WFC). Denk even mee: je hebt er woningen en bedrijfsruimtes. Maar ook een tandarts, mini-supermarkt, sportschool, postkantoor, restaurant en koffiecorner. Zelfs een kinderopvang. Wat heb je nog meer nodig?

 

Akkoord, na verloop van tijd heb je vast behoefte aan een andere omgeving. Maar daar staat tegenover dat je je natuurlijk nooit zorgen hoeft te maken over een tekort aan chique kledingwinkels. Het WFC herbergt zo’n vierhonderd fashion showrooms, van Stone Island en DSquared2 tot Prada en Balenciaga.  

Foto: Wessel Wierda

Kortom, het WFC in Amsterdam-West is ‘een verzamelgebouw’. Dat bovendien 24 uur per dag open is. Of zoals de site van het WFC het zelf omschrijft: een ‘stad in een stad’. En zoals een goede stad betaamt, wordt er ook aan studenten gedacht.

 

Tentamenzalen

Al sinds oktober 2013 druppelen hier op gezette tijden UvA- en HvA-studenten binnen om tentamens te maken. Vrijwel elke faculteit heeft er al tentamens afgelegd. Langs de etalages van kledingwinkels in de vide lopen de studenten naar een roltrap die hen naar de zogeheten Oost- en Westhal van het WFC brengt. Per zaal kunnen daar zo’n vijfhonderd studenten terecht.

 

‘Het is een fijne locatie om te tentamineren,’ zegt Tubâ Ozcan, teamleider Toetsen bij de UvA en HvA. Voor de zalen heb je een grote entreehaal met koffiezetapparaten, waar kluisjes beschikbaar zijn voor studenten en waar surveillanten kunnen verzamelen, aldus Ozcan. ‘Het is vrij groot en ruim, en bovendien goed te bereiken met het ov.’

 

Het WFC plaatst de stoelen en tafels, de UvA de laptops. Een enkele keer ging dat mis in de communicatie, waarna ruim duizend eerstejaars hun tentamen micro-economie bij aankomst afgelast zagen worden. Maar normaal gesproken verloopt alles vlekkeloos, zegt Ozcan.

 

Tekst gaat door onder de afbeelding

Foto: UvA
Tubâ Ozcan
Meerdere tentamenzalen

Het World Fashion Centre is niet de enige plaats waar de UvA tentamens aflegt. Dat gebeurt ook in het IWO in Amsterdam Zuid-Oost.

 

Johan Cruijff Arena

Tijdens corona moest Ozcan op zoek naar nieuwe tentamenlocaties, omdat de GGD veel zalen als testlocatie moest gebruiken en de anderhalvemeter-maatregel gewaarborgd moest worden. Daarom week ze uit naar grotere locaties, zoals de Johan Cruijf Arena en de Passenger Terminal Amsterdam.

Willem Endstra

Prins Bernhard opende het complex in 1968, nadat oud-premier Joop Den Uyl – toen nog Amsterdams wethouder Openbare Werken – vijf jaar daarvoor de eerste paal in de grond had geslagen. Sindsdien is het WFC gestaag in grootte toegenomen, met een tweede en derde toren, gebouwd in respectievelijk 1978 en 1986.

 

Architect van het WFC-gebouw is Huig Maaskant, die veel bekende gebouwen in Rotterdam heeft ontworpen. Denk aan het Groothandelsgebouw (1955) – wederopbouwarchitectuur in optima forma – en de iconische Euromast. Bekender nog dan de architect van het gebouw is evenwel een van de voormalige eigenaren. Vastgoedcrimineel Willem Endstra – ook wel ‘bankier van de onderwereld’ genoemd – bezat het WFC van 2000 tot 2003. Een jaar later werd hij in opdracht van Willem Holleeder vermoord.

 

Dat droeg niet bij aan een spetterend imago voor het WFC, schreef dagblad Trouw al in 2008. ‘We kijken liever vooruit dan terug,’ reageerde de toenmalig WFC-directeur destijds tegen de krant. Alle nieuwe faciliteiten en de bouw van een tech-hub in het gebouw met zesduizend vierkante meter voor tech start-ups onderstrepen die ambitie. ‘De stad in een stad’ oogt klaar voor de toekomst.

Foto: Tubâ Ozcan
Een van de tentamenzalen in het WFC