Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Romain Beker
actueel

Plannen voor sportschool op REC: ‘Vergevorderd stadium’

Wessel Wierda,
29 januari 2024 - 09:49

Het Universitair Sportcentrum (USC) wil zijn positie verbreden, mede vanwege de mogelijke beperking van de toestroom van internationale studenten. Als alles meezit opent het USC in de zomer van 2025 een nieuwe fitnessruimte in de kelder van het pas gerenoveerde J/K gebouw. Daarnaast kijkt het sportcentrum naar nieuwe samenwerkingen met hogescholen en MBO Amsterdam.

Het lijkt er nu toch echt van te gaan komen. ‘Onze voorganger Theo van Uden is er al zo’n dertig jaar mee bezig geweest, maar zo dichtbij als nu zijn we nog niet eerder geweest,’ jubelt USC-directeur Marco Hoekstra. Als alles meezit – ‘We houden een slag om de arm, een collegebesluit moet nog worden genomen’ – opent het USC vanaf de zomer van 2025 een nieuwe fitnessruimte op de Roeterseilandcampus.

 

Om precies te zijn in de kelder van het pas gerenoveerde J/K gebouw. Daar is ruim 600 vierkante meter beschikbaar. USC en UvA zijn in gesprek met de architect om na te denken over de eisen waar die – overigens raamloze – ruimte aan moet voldoen. Denk aan ‘hoe die moet worden ingedeeld en welke installaties er moeten worden verwijderd uit de kelder, of de plek waar het sanitair komt.’

 

Mentale gezondheid

Dat de ruimte geen daglicht binnenlaat, effende de weg voor een fitnessruimte, zegt Hoekstra. ‘Dat maakt het immers niet zo geschikt als studieruimte, maar voor een uurtje sporten is dat niet zo erg.’

 

Sport en ontmoeting dragen volgens de UvA bij aan de mentale gezondheid van studenten. Een thema waar de UvA onder meer met de jaarlijkse UvA Mental Health Week, die twee weken geleden weer plaatsvond, blijvend aandacht aan besteedt. Vandaar dat de universiteit volgens Hoekstra wel oren had naar een nieuwe sportvoorziening op de Roeterseilandcampus.

Marco Hoekstra

Internationale studenten

Bedenkingen zijn er echter ook bij USC-directeur Hoekstra. Hij realiseert zich dat de toestroom van internationale studenten, die volgens hem in groten getale vertegenwoordigd zijn bij het USC, aan de UvA mogelijk beperkt gaat worden, door het voorliggende wetsvoorstel internationalisering Hoger Onderwijs. Daarin staan maatregelen die tot doel hebben het Engels aan hoger onderwijsinstellingen terug te dringen.

 

Financieel gezien kan dit op termijn ook voor het USC gevolgen hebben, stelt Hoekstra, ‘maar we staan er goed voor’. Toch kijkt hij mede hierdoor wel naar nieuwe samenwerkingen met andere onderwijsinstellingen.

 

Nieuwe samenwerkingen met HBO en MBO

Zo startte hij onlangs een samenwerking met de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK). ‘Medewerkers daarvan kunnen nu ook bij ons terecht tegen dezelfde voorwaarden als UvA- en HvA-medewerkers.’ Studenten van de AHK zullen nog even moeten wachten voor ze kunnen sporten op een van de USC-locaties. De AHK beslist in de komende maanden of studenten vanaf volgend studiejaar – net als UvA- en HvA-studenten – voordelig terechtkunnen bij het USC.’ Daarnaast voert het USC gesprekken met hogeschool InHolland, sportcentrum VU en het MBO in Amsterdam.

 

‘Zo blijven we nadenken over de verbreding van onze positie, het USC is er wat mij betreft voor alle Amsterdamse studenten,’ zegt Hoekstra. Via nieuwe samenwerkingen én een nieuwe locatie.’ Dat laatste op een ‘plek waar zo’n 23.000 studenten van de UvA samen komen om te studeren’. En vanaf volgend studiejaar mogelijk ook om te sporten.

 

Foto: Romain Beker
De ruimte binnen waar straks de sportschool komt