Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Romain Beker
actueel

UvA sluit gebouwen wegens Palestinademonstratie

Toon Meijerink ,
18 januari 2024 - 17:31

Naar aanleiding van een aangekondigde demonstratie over het niet uitspreken van de UvA tegen de acties van Israël in Gaza, sloot de UvA vandaag om 15.45 zowel RECA als hoofdgebouw H af uit veiligheidsoverwegingen. ‘We hebben dit protest al maandag aangekondigd.’

Rond 15.30 vanmiddag verschenen op de UvA rond de vijftien beveiligers en meer dan twintig BHV’ers om studenten te begeleiden die de afgesloten gebouwen RECA en hoofdgebouw H uit wilden. Aanleiding was een aangekondigde Palestinademonstratie.


De UvA stelt in op de ramen van de gebouwen geplakte flyers dat voor deze demonstratie geen toestemming was verleend. Demonstreren mag volgens de universiteit alleen onder voorwaarden. Bij de demonstratie van vanmiddag zou de (sociale) veiligheid van medewerkers en studenten in het geding kunnen komen, stelt de universiteit.

Foto: Romain Beker
Organisator Melis van Thijnveld

‘Absurd’

Alle ingangen werden om 15.45 hermetisch afgesloten voor zowel demonstranten als studenten die naar binnen wilden. Studenten die tijdelijk hun spullen hadden achtergelaten, werd de toegang door de bewaking eveneens ontzegd. Vanochtend werden enkele studenten wel al op de hoogte gesteld van niet doorgaande colleges wegens de aangekondigde demonstratie.


De organisatie zelf kreeg net als de UvA-studenten om 15.00 te horen dat zowel RECA als RECH geheel zou sluiten. ‘Het is absurd dat de UvA ons pas een uur van tevoren laat horen dat ze ons demonstratierecht afnemen’, stelt demonstratiewoordvoerder Melis van Thijnveld, die overigens niet aan de UvA studeert.

 

Ook protesten van de Centrale Studentenraad tegen het afsluiten van gebouwen mochten niet baten, vertelt voorzitter Noah Pellikaan. Het plan van de demonstranten was om op RECA te demonstreren om vervolgens van de campus naar Centraal Station te lopen. Buitengesloten van de hoofdgebouwen demonstreerden zij alsnog op de brug tussen RECA en het hoofdgebouw.

‘De UvA moet zich uitspreken tegen de genocide in Gaza’

Om 16.00 begon die groep, van zo’n vijftig man, met het scanderen van leuzen. Een man of acht droeg daarbij hesjes met ‘ordediensten’. Een deel van de demonstranten, inclusief ‘de ordediensten’ droegen sjaals en Arabische Keffiyehs voor hun gezicht. Ze hingen daarnaast spandoeken op met leuzen als ‘Students stand with Palestine’ en ‘Climate justice is land back’, daarmee de klimaatcrisis verbindend aan de oorlog tussen Israël en Hamas.


Bovenal hopen ze een reactie van de UvA te horen. ‘De UvA moet zich uitspreken tegen de genocide in Gaza’, roept Van Thijnveld. ‘Op z’n minst zouden ze zich net als bij Oekraïne uit moeten spreken tegen het continue schenden van mensenrechten door Israël.’ Vanaf de tekst op hun mobiel scandeerden de organisatoren, samen met de andere demonstranten, de omstreden leus ‘From the river tot the sea, Palestine will be free’ De leus, waarvan wordt betwist of deze tot geweld oproept, werd nu gescandeerd in combinatie met de minstens zo omstreden zin ‘One solution: revolution’.


De demonstranten zelf waren niet bereid voor verder commentaar. ‘We don’t study here’, legde een groepje organisatoren uit. Om 17.00 vertrok een afgeslankt gezelschap trommelend naar het Centraal Station voor een vervolg van de demonstratie.

Foto: Romain Beker