Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Paul Jespers (Unsplash)
actueel

Rijk past Schipholregels aan en opent deur voor studentenwoningen Amstelveen

Sterre van der Hee,
17 januari 2024 - 11:26

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) gaat de regels voor geluidsbeperkingen rond Schiphol aanpassen om een studentencampus in het Amstelveense Kronenburg mogelijk te maken. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Kronenburg ligt direct onder de aanvliegroute van de Buitenveldertbaan van Schiphol. 

Voor gebieden rond Schiphol gelden strenge regels: de geluidsoverlast kan schade veroorzaken aan de gezondheid en er wordt altijd rekening gehouden met de mogelijkheid van een vliegtuigtuigongeval. De Amstelveense kantoorwijk Kronenburg ligt in zo’n gebied waar dus niet teveel gebouwd mag worden. Maar ‘het Rijk ziet echter ook dat mede door de beperkingen die er zijn om omwonenden te beschermen, de leefbaarheid van het gebied onder druk staat’ schrijft De Jonge nu. ‘Dit vergt een afweging van verschillende publieke belangen.’

 ‘De geluidshinder en de kans op ongelukken in Kronenburg zijn groter dan in andere zones’

Eerder zei het Rijk al dat mogelijkheden bestonden voor het toepassen van ‘inzichten voor geluidsadaptief bouwen’ – het dempen van geluid –, waarbij met tussentijdse evaluaties en monitoring gekeken zou worden of op een gezonde manier meer woningen konden worden gebouwd. Nu is de overheid met de gemeente Amstelveen overeengekomen dat eerst gekeken wordt naar de ontwikkeling van een eerste fase van 438 zelfstandige eenheden in dit gebied. Daarvoor moet het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (LIB), waarin alle regels rond Schiphol en aanpalende gebieden zijn vastgelegd, worden gewijzigd. Kronenburg is LIB4-gebied, waarvoor geldt dat slechts 25 woningen per bouwplan mogen worden gerealiseerd. De Jonge zegt in deze specifieke situatie het LIB te willen aanpassen. Nadat blijkt dat bewoners veilig op Kronenburg kunnen wonen, kunnen eventueel extra woningen worden gebouwd. 

 

In februari vorig jaar demonstreerden studenten nog voor studentenwoningen in Kronenburg. Aanvankelijk had de gemeente Amstelveen vierduizend studentenwoningen gepland, maar de Raad van State stak daar een stokje voor nadat minister Harbers (Waterstaat) naar de afdeling bestuursrechtspraak was gestapt. De bouw van nieuwe studentenwoningen was in strijd met de wet op de luchtvaart, want ‘de geluidshinder en de kans op ongelukken zijn daar groter dan in andere zones’, lichtte een woordvoerder van de Inspectie Leefomgeving en Transport toe.

 

Studentenbonden waren kritisch: zij spraken van verkeerde prioriteiten en stelden dat vliegtuigen bij studentencampus Uilenstede in Amstelveen ook heel dicht over gebouwen vlogen. ‘Er is geen logische reden om gebouwen van dezelfde hoogte nu te weren op Kronenburg. Zeker niet nu we midden in een wooncrisis zitten’, zei student Jacob Kravitz (Business Administration). Hier meer