Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bewoners studentenflat kritisch op Duwo: ‘Ik voel me niet meer veilig’

Andrea Huntjens,
24 augustus 2021 - 11:48

Bewoners van de door brand getroffen flat in West zijn kritisch over het handelen van huisvester Duwo. De organisatie neemt niet genoeg initatief in het plaatsen van camera’s of het bieden van mentale hulp, vinden ze. ‘In dit gebouw voel ik me niet veilig.’

Zondagavond sliep HvA-student Andra Geurtz (ICT) voor het eerst weer in de studentenflat in de Krelis Louwenstraat. Drie dagen ervoor werden de bewoners van de flat midden in de nacht opgeschrikt door een sterke rookgeur, veroorzaakt door een brand op de achtste verdieping. Het doelwit: de regenboogvlaggen die studenten hadden opgehangen in het gebouw.

 

Volgens Andra was het een hectisch weekend. Toen het gebouw vrijdag door de brandweer werd vrijgegeven, kregen alle bewoners tien minuten de tijd om hun spullen te pakken. Sommigen hebben twee nachten ergens anders moeten slapen, maar de meesten zijn nu weer thuis. Alleen de zeventien bewoners van de achtste ver

dieping kunnen nog niet terug.

Foto: Daniël Rommens
Door de kijkgaatjes kun je zo bij mensen naar binnen kijken. In beeld is Asva-bestuurslid Andra Geurtz.

Brandgeur

De afgelopen nachten sliep Andra slecht; door het open raam komt de brandgeur van twee verdiepingen hoger nog steeds naar binnen. ‘Er lopen schoonmakers rond, die hard bezig zijn om het pand bewoonbaar te krijgen. Maar er hangt meteen een andere sfeer. In dit gebouw voel ik me niet veilig,’ zegt Andra. ‘Bij iedere stap die ik zet ben ik heel bewust bezig met wat er is gebeurd. Overal zie je brandplekken van regenboogvlaggen die er niet meer zijn.’ Om te controleren of er nog mensen in het pand waren, heeft de brandweer alle kijkgaatjes in de deuren verwijderd. Ze zijn nog niet teruggeplaatst.

 

Rustig vertelt Andra over de brandgeur – ‘ik dacht in eerste instantie dat iemand zuurkool stond te bakken’ – schreeuwende mensen op de verdiepingen, en hoe ze op deuren bonsde om andere bewoners te helpen vluchten. Andra klinkt aangedaan, maar ook strijdvaardig. Als nieuw bestuurslid van studentenorganisatie Asva staat Andra voorop om als woordvoerder de studenten in de flat te vertegenwoordigen.

‘Ik begrijp heel goed dat medebewoners bang zijn. Wie zegt dat het niet nog eens gebeurt?’

De brand is geen op zichzelf staand incident. Al sinds juli worden er regenboogvlaggen en posters om het 25-jarig jubileum van het homohuwelijk te vieren, vernield of in brand gestoken. Op de voordeur van Andra’s buurjongen zit een grote brandplek; ook aan zijn deur hing een regenboogvlag.

Duwo: even geen vlaggen ophangen

Huisvester Duwo erkent dat de organisatie achteraf anders had kunnen handelen en begrijpt de boze gevoelens van de bewoners. ‘In alle hectiek hebben we de keuze gemaakt om eerst de praktische zaken te regelen, zoals tijdelijk onderdak voor de studenten. Het was eerst ook nog onzeker dat het daadwerkelijk om brandstichting ging. Maar bij nader inzien hadden we inderdaad meer informatie kunnen geven en eerder slachtofferhulp kunnen aanbieden,’ laat woordvoerder Gijsbert Mul in een reactie weten.

 

Inmiddels heeft de huisvestingsorganisatie alsnog een mail naar alle bewoners gestuurd. Duwo verwijst hierin naar Slachtofferhulp en benadrukt dat er de komende tijd extra bewaking wordt ingezet rondom de flat. Ook vertelt de huisvestingsorganisatie over de werking van het brandveiligheidssysteem. Zo gingen vrijdagavond niet alle brandalarmen af, omdat er in die ruimtes op dat moment niet genoeg rookontwikkeling was, zo zou de brandweer hebben geconstateerd. Verder laat Duwo weten dat het gebouw de komende tijd hersteld wordt. Onder meer de ontbrekende kijkgaatjes in de deuren worden dan vervangen.

 

Wel is Duwo in de mail kritisch over het opnieuw ophangen van regenboogvlaggen in de flat. Omdat de organisatie nieuwe brandstichting wil voorkomen, verbiedt Duwo het ophangen van vlaggen aan de buitenkant van deuren, in de openbare ruimte of liften. Wordt dit toch gedaan, dan zullen ze verwijderd worden. Studenten mogen wel vlaggen in hun woning ophangen.

 

Om het gevoel van angst terug te dringen onder de bewoners, wil Duwo in de komende weken met hen op zoek gaan naar manieren om de veiligheid te verbeteren. ‘Als het de beste optie blijkt om camera’s te plaatsen, zeggen we hier absoluut niet langer nee tegen,’ aldus Mul.

Een medebewoner

Andra noemt het een patroon, en is ervan overtuigd dat een medebewoner verantwoordelijk is voor de vernielingen. Daardoor voelen veel studenten zich onveilig in het gebouw: ‘Er is besproken in de groepsapp of we grote regenboogvlaggen uit de ramen gaan hangen, uit solidariteit. Maar sommige bewoners willen dat niet, omdat ze bang zijn voor hun veiligheid. Dat begrijp ik heel goed. Wie zegt dat het niet nog eens gebeurt?’

 

De studenten zijn ook boos. De brand staat niet op beeld; er hangen immers geen camera’s in het gebouw. Afgelopen weekend werden uit verschillende kamers spullen gestolen. Als er camera’s hadden gehangen, was dat nooit gebeurd, denkt Andra. ‘Duwo vindt dat als wij bewakingscamera’s willen, wij daar als bewoners voor moeten betalen. Waarom zou ik moeten betalen voor mijn veiligheid?’

 

Mentale hulp

Doordat de brandalarmen op veel verdiepingen niet afgingen – een bewoner sliep zelfs door alle commotie heen en werd door de politie van zijn bed gelicht – vragen Andra en haar medebewoners zich af of het gebouw überhaupt wel veilig is. Als ze dit navragen bij Duwo, worden ze doorverwezen naar een contactformulier. Andra: ‘Duwo denkt vooral aan praktische dingen: of je je woning in mag om spullen te pakken, en wanneer dat dan mag. Dat is natuurlijk heel goed, maar we missen de mentale hulp. Er is nog aan niemand Slachtofferhulp of andere mentale ondersteuning aangeboden.’

 

Volgens Andra hebben verschillende bewoners melding gemaakt van de vernielingen die voor de grote brand van vrijdag plaatsvonden, onder andere bij de politie, Duwo, Roze in Blauw en het Meldpunt Discriminatie. Maar doordat er te weinig aanknopingspunten waren, werden niet alle meldingen in behandeling genomen.

 

Asva Studentenunie

Over een paar weken wordt Andra de nieuwe secretaris van Asva Studentenunie. Een rol waarbij ze de brand zeker meeneemt, zegt ze. Zo stuurde Andra al een ingezonden brief naar Het Parool om de problemen met Duwo aan te kaarten. Daarin ligt een taak voor haar weggelegd, denkt ze. ‘In veel studentenhuizen schort er wat aan de veiligheid. Dit is zeker iets waar ik het komende jaar voor wil staan.’

 

Asva Studentenunie is een crowdfundingsactie gestart om de schade voor bewoners te compenseren. Doneren kan hier.